OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

КО ЈЕ БИО БОРАБораслав (Бора) Станковић рођен је у Врању 31.марта 1876.године у велико преломно доба историје града, је један од најзначајнијих књижевника српског реализма. У детињству је створио велики извор доживљаја. Утисци од онога што је видео у старом Врању и онога што је слушао о његовом животу обогатило су његову ставаралачку машту. Није се одвајао од Врања ни када га је напустио због школовања ,јер је у свом родном крају имао најскупоценији доживљај љубави,радости и личне среће. Умро је 22 октобра 1927.године у Београду. 

За Станковићево дело је карактеристичан регионализам, окренутост прошлости, љубав према топлини патријахалног живота и одбојност према модерном друштву. За Станковића се каже да је попут Балзака критички и реално приказао сталеж ком је припадао и који је волео-чорбаџије (богаташи). Са пуно детаља писац слика економско и морално пропадање људи из старих времена.

Најпознатија дела су драме: Коштана, Ташана и Јовча, као и романи: Нечиста крв, Газда Младен, Певци. Не треба заборавити ни приповетке: Увела ружа, Ђурђевдан, У ноћи и друге.

Зато живот ликова као што су Митка и Коштана, Софка и Ташана је постојање у сукобу; и то најпре у видљивом процепу између себе и света који их окружује,затим и унутрашњем невидљивом сукобу између страсти и савести, између чежње и прижељкивања који су јаки, и старах између сна о лепом и живота у ружном.


Powered by Blogger.