OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Мали образовни подсетник


Велики мислилац владика Николај рекао је: „Образован човек је онај који има образа“ . То значи да образовање стичемо трудом и залгањем свесни да је знање циљ коме тежимо целога живота као неприкосновеној вредности.


Процес образовања поистовећује се са развојем наше личности и моралним напретком. Образован човек не поседује само технике и вештине већ свеобухватно поимање утемељено на поштењу и врлини. Не може стручњак бити непоштен лекар или дволични професор. 

Успех у појединој обалсти мора бити засновано на поштењу и знању. Ове ктегорије су неодвојиве. Ко има образа, своје знање ставља у службу свеопштег напретка, а не слепе и себичне амбиције. 

Рад доприноси развоју знања, а не личној афирмацији и богаћењу. Образованом човеку страна је било каква злоупотреба или предумишљај. Он учи и ради зато што постоји. И обрнуто. Целовита је и посвећана личност.

Шта се дешава данас свуда па и у нашим школама које су извориште знања и образовања? Нешто потпуно супротно ономе на шта нам указује владика Николај. Оцена је постала важнија од знања, успех се заснива на сналажљивости и непоштењу, а превара се изједначава са талентом. Амбициозни родитељи више воле брз, површан и лажан успех свог детета него дуг и трновит пут којим иде свако ко тежи правој вредности. Популаран ученик је онај ко превари наставника на контролном, подметне туђи задатак као свој или уцењује друге око себе. Несавестан наставник повлађује оваквом ученику и прелази преко свега правећи неопростиви грех према ученику, својој професији и светости образовња.


   Ко у овој ситуацији највише страда? Несвесни ученици који се соколе својим незаслуженим одличним успехом, наивни наставници који штите децу не схватајући да их лишавају превасходног циља - стицања правог знања или родитељи који, када године мину, схвате да су варали како би и сами били преварени ? Сви су они на губитку, али највише  страда образован човек о коме говори владика Николај. Сечемо крила онима који вредно раде и поштено живе док стичу образовање. Заборављамо, занемарујемо и издајемо своје одличне ђаке који имају и образовања и образа.


Слађана Хаџић, професор српског језика

Powered by Blogger.