OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Микеланђело Буонароти, живот и стваралаштво

"Највећа опасност за нас није у томе да превисоко поставимо свој циљ,
 па да подбацимо, него у томе да прениско поставимо свој циљ, те да га остваримо."


Славни Микеланђело живео је пре 500 година, али његова дела и даље надахњују уметнике широм света.

Микеланђело Буонароти ( Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni)   рођен 6. марта 1475. у Капрезеу, Фирентинска Република - умро 18. фебруара 1564. године у Риму, био је италијански ренесансни вајар, сликар, архитекта и песник, са неупоредивим утицајем на даљи развој европске уметности.

Његов отац је био градоначелник, а од Микеланђела се очекивало да крене његовим стопама. Међутим, Са 13 година Микеланђело је почео да учи сликање од водећег сликара у Фиренци – Доменика Гирландија, а касније је сам учио вајање. Убрзо је његов таленат приметила породица Медичи – једна од најмоћнијих у Фиренци у то време.

Микеланђело је постао штићеник породице Медичи, што му је донело приступ уметничкој колекцији ове породице.

Једно од својих најзначајнијих дела – скулптуру “Пиета” направио је са непуних 25 година у Риму, а ово је једино дело које је потписао својим именом. Врхунац његовог раног стваралаштва је статуа Давида која је висока 4,34 метра.

Сматра се једним од највећих уметника свих времена. Велики број његових дела из сликарства, вајарства и архитектуре су међу најпознатијим у историји уметности.

Занимљивости о Микеланђелу

  • Најзанимљивији аутопортрет

Аутопортрети су интригантни јер дају могућност да видимо како уметник види себе, а могу се наћи на чудним местима. Микеланђело је пронашао једно занимљиво место за свој портрет – наиме, своје лице је насликао на кожи коју држи Бартоломеј на „Последњем суду“. 

  • Замало да одустане од Сикстинске капеле

Док га данас сматрамо једним од најславнијих уметника у историји, није увек био популаран. Његове колеге, ренесансни сликари, укључујући и великог Рафаела, осећали су толику претњу од Микеланђеловог талента да су убедили папу Јулија да га запосли. Надали су се да ће тако саботирали његову каријеру јер је он пре свега био вајар.

Међутим, Микеланђело замало да не прихвати посао јер је о себи размишљао као о вајару, али је на крају пристао и створио једно од ремек дела ренесансе. Осликавао је Сикстинску капелу четири године и доказао да припада врху уметничког света.

  • Нос му је сломио љубоморни супарник

Док је био тинејџер, Микеланђело је живео и студирао у кући Лоренца Медичија. Многи су завидели младом уметнику на таленту, а један од њих је био и Пијетро Ториђијано, који је Микеланђела ударио у лице и сломио му нос.

  • Био је песник

Иако о њему размишљамо углавном као о сликару и вајару, Микеланђело је бриљирао и у поезији. Написао је више од 300 сонета и мадригала. Многи комади су обрађивали еротске и духовне теме, али је истраживао и мистику и оданост.

  • Микеланђело је имао добро памћење

Када би само једном видео нечије одело, он би га запамтио веома тачно и користио се њиме а да то нико никада није приметио. Никада није направио ниједно дело које би се подударало с другим, јер се сећао свега шта је радио...

  • Умро је богат

Славни уметник је био шкртица и умро је с имањем и богатством које се тада процењивало на око 35 милиона долара.

Исечак из фреске у Сикстинској капели, Рим, Ватикан


Извор: express.de / https://sr.wikipedia.org


Свим посетиоцима сајта леп и успешан дан желимо!
Уживајте у звуцима Mike Oldfield - Tubular bells


Powered by Blogger.