OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Најосећајнији колориста српске уметности, Петар Лубарда


У потрази за својим сликарским идентитетом Лубарда није полазио ни од једног правца. Његово сликарство прошло је кроз неколико фаза, али својим опусом Петар Лубарда остаје један од најдубљих и најосећајнијих колориста српске уметности.Зора над Београдом, 1972.
Материјал: лесонит - Димензије: 170 x 130 цм
Поклон за изградњу пруге Београд - Бар


Петар Лубарда (1907 - 1974),  један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Био је редовни члан САНУ и спољни члан ЈАЗУ. У САНУ је оставио писмо у којем захтева да се при сваком излагању његових дела обавезно нагласи да је по народности Србин.

Основну школу је похађао у Љуботињу, Цетињу и Херцег Новом, а гимназију у Херцег Новом, Шибенику, Сињу и Никшићу где почиње да слика. Студије сликарства започео у Београду 1925. Уметничкој школи, а наставља кратко у Паризу 1926. на Académie des Beaux Arts. У Црну Гору се враћа 1932. и исте године долази у Београд.

Сликарски пут Петра Лубарде започиње тамо где је рођен - у црногорском кршу и брдима који су му се трајно урезали у стваралачку меморију. Практично, у свему што је сликао, као пластична матрица може се идентификовати тај први визуелни пејсаж који га је од рођења окруживао. Као да се у сваком од каснијих знаменитих циклуса враћао линијама, облицима и колориту крајолика који је понео и носио ма куда да се кретао Црном Гором, Србијом, Европом и светом. Почео је да слика на својеврсни реалистички начин који је већ попримио светло-тамне валерске односе светла који су трагали за наглашеним говором сликарске материје. Извор: https://sr.wikipedia.org


Свим посетиоцима сајта желимо радостан дан уз мизичку нумеру
BJ Thomas - Rain Drops Keep Falling on My Head
Powered by Blogger.