OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

29 Јун - Дан Дунава

Шварцвалд - Извор Дунава
Дан Дунава је интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих четрнаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава,  како би се подигла свест за очување реке код што већег броја појединаца и како би се апеловало на рационалну употребу водених ресурса.


У земљама широм Европе иницијатор обележавања Дана Дунава је Међународна комисија за заштиту реке Дунав чија је мисија да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода.

После Волге, Дунав је са 2.845 километара најдужа река континента, протиче кроз 18 земаља, крај његових обала живи 82 милиона људи.

Дан Дунава уведен је како би се истакао његова културолошка религијска и историјска димензија, ојачало повезивање људи крај његових обала, очувао посебан еколошки систем.

 Винча и Лепенски вир крај Дунава, важе за колевке цивилизације.

Црно море - Ушће Дунава

У неким парохијским црквама - католичким, протестантским, православним, данас ће се после богослужења служити молитва захвалности Господу за дар небески какав је Дунав, како би био сачуван на добро људи и славу Бога.

 Цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј, духовни водја светског православља, уприличио је пре више година медјународни пловећи, на броду, симпозијум ради заштите ове реке.

На Дунаву има десетине мостова који спајају људе, још стари Римљани су га премошћавали. У бомбардовању 1999. године, разорени или оштећени су сви мостови у Србији, сем тзв. панчевачког, што је становништву не само знатно отежало живот него га је посебно људски повредило.

Уздуж Дунава, од извора, преко Улма, Регенсбурга, Пасаве, Линца, Беча, Пожуна (Братиславе), Коморана, Естергома, Будима и Пеште, Мохача, Апатина, Новога Сада, Земуна, Београда, Смедерева, Кладова, Видина, Лома, Галца, све до ушћа, има на десетине храмова и манастира свих хришћанских конфесија. Већина српских храмова у местима на обали посвећена је светоме оцу Николају, епископу Мире Ликијске, заштитнику бродара.

 На извору Дунава, у Донауешингену, Друштво за српско - немачку сарадњу је 16. маја 1997. поставило мермерну таблу са стиховима Васка Попе, на српском и немачком, посвећених Дунаву. Таблу је осветио епископ средњеевропски Константин.


ВЕЛИКИ ГОСПОДИН ДУНАВ

Велики господине Дунаве
У твојим жилама тече
Крв белога града

Њему за љубав устани на часак
Из своје љубавне постеље

Узјаши највећег шарана
Проби оловне облаке
И походи своје небеско родно место

Донеси на дар белом граду
Рајске воћке птице и цвеће

Донеси и камен који се може јести
И мало ваздуха
Од којег се не умире

Клањаће ти се звоници
И улице се прострти пред тобом
Велики господине Дунаве


На средини тока Дунава, у Апатина, пре више година подигнут је православни храм посвећен светим апостолима, пројектован од архитекте Педје Ристћа.Powered by Blogger.