OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

8. Март - Догодило се на данашњи дан
8. март (08.03) је 67. дан у години по грегоријанском календару (68. у преступној години).   До краја године има још 298 дана.

Данас је међународни Дан жена. Друга међународна конференција жена социјалиста је 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу немачке револуционарке Кларе Цеткин, установила празник у знак сећања на демонстрације америчких жена у Чикагу 8. марта 1909.


 Цеткинова се борила за право жена од 1889, а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији социјалистичких жена 1910. у народној кући у Копенхагену, која је касније постала позната као Унгдомсхусет.

Прво обележавање Дана жена је било 1911. у Аустрији, Немачкој,
Швајцарској и Данској.8. март је прихваћен као међународни дан жена 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, која је проглашена за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена.
У међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа...

Жене и данас у многим земљама за исти рад имају мању плату.1500 - Португалски морепловац Педро Алварез Кабрал кренуо је из Лисабона на пут у Индију. Променивши дотад познату руту, удаљио се од афричке обале у правцу запада, према Јужној Америци и тако открио данашњи Бразил, прогласивши га португалском колонијом. Исте године бразилску обалу открио је Шпањолац Вићенте Пинзон (Виценте).


Емануел Бах
1714 - Рођен Карл Филип Емануел Бах, немачки композитор, чембалиста и диригент, син Јохана Себастијана Баха. 

 1846 - У Београду је отворена прва читаоница у Србији, названа Српско читалиште, касније Читалиште београдско.

1879 - Рођен је српски сликар и вајар Михаило Миловановић, један од оснивача Удружења ликовних уметника Србије, ратни сликар Врховне команде српске војске у Првом светском рату, аутор чувених портрета српских војвода Радомира Путника, Живојина Мишића, Степе Степановића и Петра Бојовића, краља Петра I Карадјордјевића и регента Александра Карадјордјевића.

Ото Хан
 1879 - Рођен је немачки хемичар и физичар Ото Хан, који је с Фрицом Штрасманом  1939. открио цепање језгра атома урана помоћу неутрона, чиме је отворио еру нуклеарних реактора. Добитник је Нобелове награде за хемију 1944.

Јосиф Панчић
1888 - године умро српски ботаничар, лекар и академик Јосиф Панчић. Краљ Милан Обреновић, оснивач Српске краљевске академије поставио га је за првог председника СКА. Првобитни назив био је Краљевско-српска академија. Медицину је завршио у Пешти, а у Бечу је усавршавао ботаничке студије и упознао Вука Караџића према чијем је савету 1846. дошао у Србију. Радио је као лекар у Параћину, Јагодини и Крагујевцу, а 1856. је постао професор Лицеја, потом Велике школе у Београду, чији је ректор био шест пута. Проучавао је флору, фауну и минералогију Балканског полуострва, посебно Србије. 

1889 - Умро је шведски бродски инжењер и проналазач Џон Ериксон, изумитељ првог успешног бродског вијка.

1910 - У Копенхагену је одржана Друга конференција жена социјалиста, на иницијативу немачке револуционарке Кларе Цеткин. На овој конференцији је установљен празник Дан жена у знак сећања на демонстрације америчких жена у Чикагу 8. марта 1909. Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914.

 1917 - Немирима и штрајковима у Петрограду, почела је "Фебруарска револуција" у Русији.

 Цепелин
1917 - Умро Фердинанд фон Цепелин, немачки генерал и конструктор летилица. 

1921 - Француске трупе су ушле у Диселдорф и друге градове у Руру пошто Немачка није исплатила ратну штету, што је била обавезна према Версајском мировном уговору потписаном после Првог светског рата.

 1922 - У Загребу је извршена смртна казна вешањем над Алијом Алијагићем, који је 1921. у Делницама извршио атентат на југословенског министра унутрашњих послова Милорада Драшковића, творца Обзнане, владине уредбе којом је забрањен рад Комунистичке партије Југославије.

 1942 - Јапанске трупе су у Другом светском рату заузеле главни град Бурме Рангун, дан након што су град напустили Британци.

 1942 - Умро је кубански велемајстор Хосе Раул Капабланка, светски првак у шаху од 1921. до 1927. Титулу је освојио победивши у мечу немачког велемајстора Емануела Ласкера, а изгубио је од руског велемајстора Александра Аљехина.

 Хосе Раул Капабланка 

1950 - Совјетски маршал Климент Ворошилов објавио је да је ШСР у септембру 1949. испробао атомску бомбу, у време када се сматрало да је САД једина држава која поседује нуклеарно наоружање.

1953 - Представљена Кокта, југославенска верзија „Coca Cole“

 1965 - У Јужни Вијетнам се искрцало 3.500 америчких маринаца, чиме је почело масовно укључење копнених трупа САД у Вијетнамски рат. Почетком 1968. број америчких трупа у Јужном Вијетнаму попео
 се на 525.000.

 1973 - У експлозији аутомобила бомбе, коју су подметнули припадници ИРА-е испред зграде главног лондонског суда и седишта Скотланд Јарда у Лондону, погинула је једна особа, а рањено је 238.

1973 - Отворен је највиши тунел на свету а најдужи у Америци - Ајзенхауер тунел.

1983 - IBM избацује на тржиште PC DOS верзију 2.0. 

1986 - Мартина Навратилова постаје прва тенисерка која је зарадила десет милиона долара

 1993 - Уз посредовање Медјународног комитета Црвеног крста из логора у Босни и Херцеговини пуштено је 5.540 заробљеника заточених током босанског рата. Према сазнањима те организације остало је заточено још 3.100 заробљеника у српским, хрватским и муслиманским логорима.

 1994 - Више од сто интелектуалаца из целог света потписало је Апел свим европским владама и УН захтевајући да спрече масакре у Босни и на територији целе бивше Југославије и да СР Југославија преда тешко наоружање УН. Уколико југословенске власти то одбију, затражено је да се њено наоружање уништи бомбардовањем из ваздуха, "максимално штедећи људске животе".

2001 - НАТО је одобрио улазак југословенских војно-полицијских снага у први сектор Зоне копнене безбедности на административној граници Србије и Косова. Зона копнене безбедности успостављена је на основу Кумановског споразума, који су у јуну 1999. потписали НАТО и ојска Југославије по завршетку ваздушних удара НАТО на СР Југославију. Југословенске снаге ушле су у први сектор 14. марта.

 2001 - Медјународни суд за ратне злочине у Хагу формирао је посебан тим за истрагу злочина Ослободилачке војске Косова. Прве оптужнице против Албанаца са Косова подигнуте су у фебруару 2003.

 2001 - У сто другој години умрла је Дам Нинет де Валоа, балерина и оснивач Британског краљевског балета.

 2004 - Трибунал у Хагу отпечатио је оптужнице против хрватских генерала Младена Маркача и Ивана Чермака, које их терете за злочине над српским цивилима у Книнској крајини током војне акције Олуја у августу 1995, као и измењену оптужницу против хашког оптуженика генерала Анте Готовине. Три дана касније Маркач и Чермак добровољно су се предали том суду.

 2005 - Косовски премијер Рамуш Харадинај поднео је оставку, а потом се добровољно предао Трибуналу у Хагу, пред којим је оптужен за злочине на Косову током оружахих сукоба 1998. и 1999. године. Истовремено се том суду предао и регионални командант бивше ослободилачке војске Косова (ОВК) Лах Брахимај. У априлу 2008. обојица су ослободјена кривице у недостатку доказа. Нову оптужницу против Харадинаја и саоптужених хашки Трибунал подигао је 11. новембра 2010. након што је Апелационо веће тог суда усвојило жалбу тужилаштва на првостепену пресуду.

 2005 - У специјалној операцији у Чеченији убијен је лидер сепаратиста Аслан Масхадов, којег Москва терети за серију смртоносних напада у Русији, укључујући и отмицу у школи у Беслану, када је погинуло око 400 талаца, од којих су половина била деца.

 2010 - У верским сукобима у централној Нигерији погинуло је најмање 500 особа.


Powered by Blogger.