OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

05.Март - Догодило се на данашњи дан

1496. Енглески краљ Хенри VII примио у службу италијанске поморце Ђованија и Себастијана Кабота да би за енглеску круну открили нове земље. Они 1497. стигли до Северне Америке. 

1684. Немачка, Пољска и Венеција у Линцу формирале Свету лигу против Турске.


1696. Рођен италијански сликар Ђовани Батиста Тијеполо, један од последњих великана венецијанског сликарства. Његови главни радови, фреске великих димензија, рађене у маниру касног рококоа, налазе се у надбискупској палати у Удинама, у палати Лабија у Венецији, у бискупској резиденцији у Вирцбургу и у краљевској палати у Мадриду. 1770. Британске трупе у Бостону, центру отпора против британске колонијалне власти, убиле пет демонстраната и тај догађај, познат као "бостонски масакр", убрзао избијање Америчког рата за независност. 

1827. Умро италијански физичар Алесандро Волта, који је изумео електрофор, галвански елемент, батерију галванских елемената. По њему многи појмови у физици добили име. 


1774. године је постао професор физике у свом родном граду, а 1779. године постао је професор на Универзитету у Павији. 

Године 1791. постао је активни члан Краљевског друштва – Royal Society у Лондону, а 1794. се оженио Терезом Пелегрини, кћерком грофа Лудовика Пелегринија.

Волта је вршио много експеримената, па је тако 1775. године израдио електрофор, справу која производи статички електрицитет. Године 1776. и 1777. посвећује се хемији гасова и открива гас метан.

Негде око 1800. године направио је такозвани Волтин електростатички стуб, претечу модерне батерије. Волтин електростатички стуб је батерија, која се састоји од наизменично поређаних плоча бакра и цинка. Између плоча се налазила крпица која их је међусобно делила. Пошто је кроз стуб стално пролазила струја, Волтин електростатички стуб био је најупотребљивији извор електричне енергије.

Наполеон га је 1810. године прогласио грофом, а 70 година после његове смрти, 1897. године, по њему је названа јединица за напон (Волт).

Волта је сахрањен у граду Комо у Италији. Близу језера Комо данас се налази музеј посвећен њему, Templo Voltiano, у којем се чувају његове белешке и његови оригинални инструменти. До увођења евра, на италијанској новчаници од 10000 лира се налазио његов лик.


1832. У Београду почела да ради прва штампарија у Србији, у којој је као прва књига штампан "Сабор истине и науке" Јована Стејића. Штампарија купљена у Русији и допремљена у Београд у мају 1831.

1856. Лондонско позориште "Ковент гарден" уништено у пожару. 

1916. Шпански прекоокеански путнички брод "Принц од Астурије" потонуо за неколико минута пошто је ударио у стену у близини бразилске обале. Од 588 путника и чланова посаде њих 455 изгубило живот. 

1933. Национал-социјалистичка радничка партија Адолфа Хитлера освојила већину у немачком Рајхстагу. 

1945. Америчке трупе у Другом светском рату ушле у Келн. 

1953. Умро совјетски диктатор Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин. Као генерални секретар Комунистичке партије од 1922. до смрти био неприкосновен владар СССР и лидер комунистичког света. 


У партијским чисткама од 1934. елиминисао политичке противнике, а својом политиком допринео заоштравању међународних односа у време “хладног рата” и нарушио углед СССР стечен значајном улогом у сламању фашизма у Другом светском рату. Резолуцијом Информбироа 1948. покушао да тадашњу Југославију чвршће подреди совјетској контроли. 

1953. Умро руски композитор и пијаниста Сергеј Сергејевич Прокофјев, један од најоригиналнијих музичких стваралаца XX века, који је у свом делу успешно асимилирао руско музичко наслеђе и модеран музички израз. 


Сергеј Прокофјев је почео да компонује са десет година. Музици се учио од своје мајке. Године 1904 почео је студије на Санкт Петерсбуршком конзерваторијуму. Студирао је клавир, композицију и инструментацију (професор му је био Николај Римски-Корсаков). Током студија компонује дела која му доносе позитивне критике услед иновативног приступа. Од 1913 - 1915, Прокофјев путује по Француској, Енглеској, Риму и Швајцарској, а онда кроз Сибир до Јапана и САД.

После избијања Октобарске револуције живео је у емиграцији (1918 - 1932) - Париз, САД и Немачка. У том периоду компоновао је оперу Заљубљен у три поморанџе (1919), Ватрени анђео (1927), балете Блудни син (1928), На Дњепру (1930), симфоније 2, 3 и 4. Сарађивао је у Паризу са Руским балетом. Наступао је као пијаниста по целој Европи, а 1932. вратио се у Русију.

Компоновао је 1935. своје најпознатије балетско дело Ромео и Јулија. У доба Другог светског рата сарађивао је са Сергејем Ејзенштајном на филмовима Александар Невски и Иван Грозни. 

Тада је настало и једно од његових најбољих дела, Шеста симфонија es-moll. После рата, власти су биле сумњичаве и критички расположене према Прокофјеву, тако да се он углавном повукао из јавног живота. Умро је у Москви 1953.

1964. Умро први филмски сниматељ на Балкану Милтон Манаки, који је 1905. почео да филмском камером бележи догађаје. Посебан документарни значај има репортажа о боравку последњег турског султана Абдула Хамида ИИ 1911. у Битољу, снимци румунског и грчког краља, бугарског цара, догађаји из времена младотурске револуције, балканских ратова, Првог и Другог светског рата.

1966. Свих 124 путника и чланова посаде погинуло када је британски путнички авион ударио у јапанску планину Фуђи. 

1970. Ступио на снагу уговор о неширењу нуклеарног оружја који је потписало 45 земаља. 

1975. Кувајт национализовао нафтну индустрију, укључујући имовину британских нафтних компанија. 

1983. На изборима у Аустралији лабуристи Боба Хоука победили либерале Малкома Фрејзера. 

1984. Умро италијански певач Тито Гоби, оперски баритон светског угледа. Прославио се улогом у "Тоски" Ђакома Пучинија, у којој му је партнер била Марија Калас. 

1993. Минут после полетања са скопског аеродрома срушио се македонски путнички авион "фокер 100". Погинуло 77 од 97 путника и чланова посаде. 

1998. У терористичком нападу тамилских побуњеника, који су у главном граду Шри Ланке Коломбу активирали бомбу једном мини-бусу, погинуло 37, повређено око 250 људи. 

1999. Одлуком Међународног арбитражног трибунала град Брчко добио статус дистрикта под суверенитетом Босне и Херцеговине, што је изазвало оштре протесте у Републици Српској.

2001. Председници Југославије и Републике Српске Војислав Коштуница и Мирко Шаровић у Бањалуци потписали Споразум о успостављању специјалних и паралелних веза СРЈ и РС. 

2003. Представнички дом Конгреса САД усвојио Закон о нормализацији трговинских односа САД са Србијом и Црном Гором.

2004. - У 114. години умро је Шпанац Хоан Ријудаветс Мол (Јоан Риудаветс Молл), обућар, који је, после смрти Јапанца Јукићија (Yукицхи Цхугаwи) Чугањија, био најстарији човек на свету.


Powered by Blogger.