OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

14. фебруар - Дан заљубљених


14. фебруар, се слави у многим земљама као празник заљубљених и празник пријатељства. Тада парови размењују нежне поруке и поклоне као доказ љубави.
Свети Валентин је био епископ и мученик, а живео је у 3. веку. Погубљен је 269. године одсецањем главе у доба кад је Римским царством владао цар Клаудије II.


Касније је цар Јулије I у 4. веку над његовим гробом подигао базилику, и од се тада тај светац почео славити међу хришћанима.

У 15. веку је овај светац повезан са празником заљубљених (дан заљубљених)ржало до данас. Све до 1969. године дан Св. Валентина је био укључен као стандардни дан кад се славио дан свеца - 14. фебруара. Али тај је дан избрисан из католичког календара због жеље за смањењем броја светих дана код оних светаца код којих није било историјских чињеница повезаности дана и свеца.

Православна црква светог Валентина прославља 30. јула по старом, односно 13. августа по новом календару с још једном разликом да се овај светитељ у православној цркви не прославља као заштитник заљубљених.

Из Охридског порлога владике Николаја Велимировића: Свештеномученик Валентин. Био епископ у Италијанском граду Интерамни. Исцелио од болести брата трибуна римског Фронтана. Кад се разболи син познатог философа Кратона, Херимон, то по саветовању Фронтоновом позва Кратон епископа Валентина у Рим. Херимон беше сав згрчен, тако да му глава беше савијена међу колена. Валентин се затвори у собу са болесником, и сву ноћ проведе у молитви. Сутрадан изведе Херимона потпуно здрава и предаде оцу. Тада се крсти Кратон са целим домом својим и са три ученика своја. Херимон остави дом очев и оде са Валентином. У том се крсти и син епарха римског, Авундије. Разјарен због овога епарх ухвати Валентина, и после мучења посече мачем. Посечени беху тада и она три ученика Кратонова: Прокул, Евив и Аполоније. Њихова тела узе Авундије и чесно сахрани. Сви пострадаше 273. године и посташе грађани царства небеског.


Свети Валентин је дуго сматран даном неудатих и неожењених, а не брачних парова. Тога дана девојке би се скривале по селу и чекале да их младићи пронађу, а парови створени након те игре требало је да се венчају током те године.


Свети Валентин је постао популаран још осамдесетих година прошлога века у Кини и на Тајвану где постоји још један традиционални празник за заљубљене, Си Сијао Ђие, који води порекло од античке легенде. Он се празнује седмог дана седмог месеца лунарног календара. А истога дана, у Јапану, жене, посебно запослене, морају својим мушким колегама да поклањају чоколаде и чоколанде бомбоне, понекад и веома скупе.


Широм света 14. фебруар је дан резервисан за заљубљене, ма колико година они имали. Дан Св. Валентина, заштитника заљубљених, за многе људе представља неки нови, срећнији почетак, а за оне чија је романса у току овај, по много чему посебан дан, је идеална прилика да "њему" или "њој" поклоне нешто нежно и посебно и кажу "Волим те".
Powered by Blogger.