OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

9. Јануар - Догодило се на данашњи дан


Данас је празник Свети првомученик и архиђакон Стефан. Био је Јеврејин и сродник апостола Павла. Први је од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму. Зато је и прозван архиђаконом.

Својом вером чинио је многа чудеса међу људима, а својим противницима Јеврејима супротстављао се мудрошћу и силом Светог духа. Оптужен је да је хулио на Бога и на Мојсија, а уз помоћ лажних сведока био је и осуђен. Светитељ се, озарен својом вером, обратио народу и говорио о многим доброчинствима која је Бог учинио народу Израиља и назвао их издајницима и крвницима Христовим. Убрзо после тога, извели су га из града и каменовали. Међу мучитељима се налазио и његов сродник Савле, касније апостол Павле. Стефанову мученичку погибељ гледала је са неког удаљеног места и Пресвета Богородица са светим Јованом Богословом и усрдно се молила Богу за овог страдалника истине и вере. Тело светог Стефана кришом је узео и сахранио на свом имању потајни хришћанин и кнез јеврејски Гамалил.

1768. - Енглез Филип Астли поставио је први модеран циркус у Лондону.

1804. - Испред манастира Моравица Турци су убили српског архимандрита Георгија Ђорђевића, Хаџи-Ђеру, народног првака у рудничком крају. Шест дана потом, почела је сеча српских кнезова, што је убрзало избијање Првог српског устанка.

1811. - Одржан је први турнир у голфу за жене.

1856. - Рођен је српски композитор и  музички педагог Стеван Стојановић Мокрањац, члан Српске краљевске академије, хоровођа Београдског певачког друштва, узор генерацијама
композитора у стилизацији фолклорних мотива.
Стеван Стојановић Мокрањац
Музику је студирао на  Великој школи у Београду и на конзерваторијумима у Минхену, Риму и Лајпцигу, а по повратку у отаџбину основао је Српску музичку школу и Београдски гудачки квартет. Његове композиције одликује изванредан, умногоме непревазиђен, смисао за уметничку обраду народних песама, при
чему су Руковети врхунски домет наше музике, а црквена појања  несумњиво међу најистакнутијим делима целокупног православног богослужења. Написао је и више музиколошких студија. Дела: 15 "Руковети", "Приморски напјеви", "Козар", соло песма "Лем-Едим", сценска музика за "Ивкову славу", црквена музика "Опело", "Акатист Богородици",
"Литургија".

1873. - Умро Шарл Луј Наполеон III, нећак Наполеона Бонапарте, председник Француске од 1848. до 1852, цар до 1870. Током његове владавине Француска запосела Ницу и Савоју и почела колонијално освајање Индокине. Почео рат против Пруске, али заробљен 1. октобра 1870. у бици код Седана и збачен са престола. После закључења мира с Пруском 1871. емигрирао у Енглеску, где је и умро.

 1878. - У српско-турском рату српска војска ушла у Ниш, а Турци наредног дана предали тврђаву и варош, чиме је окончана турска управа у том граду. Борбе трајале 25 дана, а одлучујућа била победа Браничевске бригаде на Чегру.

 1878. - Умро италијански краљ Виторио Емануеле II, први владар уједињене Италије, популарни "падре делла патриа", који је по доласку на престо 1861. инаугурисао парламентарну монархију.

 1908. - Рођена француска књижевница Симон де Бовоар, животна сапутница филозофа Жан Пол Сартра, аутор романа, позоришних комада и филозофских есеја.


Од 1931. до 1941. била је професорка филозофије у Марсеју, Руану и Паризу, а од 1943. се посвећује књижевности. Пише романе („Гошћа“, „Крв других“, „Сви су људи смртни“, „Мандарин“), драме („Некорисна уста“), есеје и мемоаре („Успомене добро одгојене девојке“).

Позната је по есеју „Друг(ачиј)и пол“, које представља детаљну анализу угроженог положаја жене и утемељује основе феминизма.

1913. - Рођен амерички државник Ричард Никсон, једини шеф државе у историји САД који је поднео оставку под претњом смењењивања поступком импичмента. Председник САД постао 1969, поново изабран 1972, а 1974. се повукао због афере "Вотергејт". 1972. нормализовао односе с Кином.


Скандал је почео када су ухапшена петорица провалника који су провалили у канцеларију Демократског националног комитета у хотелу Вотергејт у Вашингтону 17. јуна 1972. године. Истрагу је у почетку вршио ФБИ да би касније прешла у надлежност Вотергејт комитета који је образовао Сенат САД. Истрагом се испоставило да је ова провала била само једна у низу нелегалних активности а које су обухватале застрашивање, политичку шпијунажу и саботирање. За ово је био одговоран Никсонов штаб и људи лојални њему. Међу нелегалним радњама било је и коришћење новца сумњивог порекла који је долазио из Мексика а који је између осталог коришћен и за ућуткивање седморице учесника у провали из 17. јуна.

Након две године истраге против председника установљено је да је он знао за траке које су снимане приликом прислушкивања демократа. Увидевши да му прети импичмент Никсон је десет дана након завршетка истраге поднео оставку. Никсонов наследник Џералд Форд је потписао помиловање за Никсона након што је овај предао председничку функцију.

1922. - Рођен гвинејски државник и писац Ахмед Секу Туре, први председник после стицања независности Гвинеје 1958. Један од оснивача Афричког демократског збора, Демократске странке Гвинеје, а од 1956. на челу је афричког синдиката Генералне конфедрације радника црне Африке. Био посланик територијалне скупштине Гвинеје 1953, од 1956 до 1958. Народне скупштине Француске.

1942. - У Зрењанину, Кикинди и другим местима у Банату, Немци у Другом светском рату стрељали 150 комуниста и симпатизера партизана. Истог дана мађарске окупационе власти почеле масовно хапшење и убијање Срба са друге стране реке Тисе. У Ђурђеву код Жабља, Шајкашу и Госпођинцима стрељано 60 Срба.

1945. - Почело искрцавање америчких трупа у Другом светском рату на највеће филипинско острво Лузон. Борбе окончане 15. августа капитулацијом јапанских снага.

1953. - Потонуо јужнокорејски путнички ферибот, живот изгубило 349 људи.

1962. - СССР и Куба потписали трговински споразум на основу ког је Куба добијала робу по повлашћеним, ниским ценама. Уговор престао да важи 1991.

1978. - У Ирану почела исламска револуција у којој је годину дана касније збачен са власти шах Реза Пахлави.

1992. - Реагујући на одлуку босанских муслимана и Хрвата да затраже признање суверене Босне и Херцеговине од Европске заједнице, Срби прогласили Републику српског народа у БиХ и саопштили да је та република федерална јединица Југославије.

1996. - Чеченски побуњеници заузели болницу и узели најмање 2.000 људи за таоце у дагестанском граду Кизлиар. Побуњеници тражили прекид рата у својој држави.

1996. - Обустављен ваздушни хуманитарни мост за Сарајево, највећи ваздушни мост у историји ваздухопловства после совјетске блокаде Берлина. Током три и по године рата у Босни обављено 13.000 хуманитарних летова којима је допремљено више од 160.000 тона помоћи.

1999. - Приликом хапшења, припадници СФОР убили су босанског Србина Драгана Гаговића, оптуженог пред Међународним судом у Хагу за ратне злочине почињене у рату у БиХ.

2002. -  САД укинуле санкције на продају оружја Југославији уведене 1996.

2002. - Америчка влада покренула истрагу о стечају мултинационалне електродистрибутерске компаније "Енрон", највећем банкротству у америчкој историји.

2003. - У извештају Савету безбедности Уједињених нација, инспектори за оружје Ханс Бликс и Мохамед ел Барадеј навели да до тада нису открили ниједан доказ о томе да Ирак поседује или развија хемијско, биолошко или нуклеарно оружје.

2004. - Турска је потписала протокол којим се укида смртна казна, чак и у случају рата, као први корак у правцу почетка преговора о уласку те земље у ЕУ.

2005. - У Палестини су одржани избори за наследника Јасера Арафата, палестинског националног водје који је преминуо. Палестинци су изабрали Махмуда Абаса за Арафатовог наследника.

2005. - Суданска исламистичка влада и побуњеници са југа земље потписали су споразум којим је завршен најдужи грађански рат у Африци, који је трајао 21 годину.

Powered by Blogger.