OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

19. Јануар - На данашњи дан


Данас је по црквеном календару верски празник Богојављење, хришћански празник у спомен на дан кад је Јован Крститељ на реци Јордан крстио Исуса Христа.

Према предању, док је Христос излазио из воде, отворила су се небеса и на њега се, у облику голуба, спустио Дух свети рекавши: "Ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи". То је означило објављивање Богочовека и његово јавно увођење у спаситељску дужност.

Стари обичаји везани за Богојављење одавно су већ заборављени. Дан уочи Богојављења је Крстовдан, дан када се пости због здравља, ма који дан у недељи да падне. Тога дана домаћица кува пихтије, које се једу на дан Богојављења. На Крстовдан се раде кућни послови  и обичај је да се цела кућа среди. Вече пред Богојављење, девојке одлазе на реку. Веровало се да ко од укућана сачека поноћ, да се тад небо отварало и да се Бог појављивао и испуњавао једну жељу. Неудата девојка ког би момка уснила за тога би се касније удала. 


1419. - у Стогодишњем рату Француске и Енглеске град Руан предао се енглеском краљу Хенрију V, који је тиме окончао освајање Нормандије.

 Џејмс Ват  
1736. - Рођен је шкотски инжењер и физичар Џејмс Ват (James Watt). Својим проналасцима (1765) развио је и усавршио конструкцију парне машине која је постала главни покретач индустријске револуције у другој половини 18. и првој половини 19. века.

1785. - У Новом Саду умро је Захарија Стефановић Орфелин, песник,историчар, научник, богослов, издавач, картограф, калиграф преводилац, лексикограф и фармацеут. Рођен је у Вуковару 1726. и био је један од најпросвећенијих Срба 18. века. Његово најзначајније књижевно дело је "Живот Петра Великог", а дело "Калиграфија" (1778) донела му је чланство у Бечкој уметничкој академији.

1809. - Рођен Едгар Алан По, амерички писац.

1853. - у Риму први пут изведена Вердијева опера „Трубадур“.

1878. - Српска војска је у српско-турском рату освојила Врање.

1899. - Велика Британија и Египат успоставили заједничку контролу над Суданом.

Георгије Острогорски 
1902.- У Петрограду је рођен византолог Георгије Острогорски. Дугогодишњи професор византијске историје на Београдском универзитету и оснивач Византолошког института Српске академије наука и уметности, једно је од највећих имена византологије у 20. веку. У многобројним делима проучавао је све видове живота Византије, а његова "Историја Византије" преведена је на више светских језика. 

1916. - На грчко острво Крф у Јонском мору почеле су да стижупрве јединице српске војске после повлачења преко Албаније у Првом светском рату. До априла на Крф је пребачено око 140.000 српских војника. 

1918. - Бољшевици су у Петрограду распустили Устав о творнуску пштину Русије.

1919. - Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је у Србији и Црној Гори заменила Јулијански календар Грегоријанским, који је у другим деловима новостворене државе већ био у употреби. Српска православна црква је задржала Јулијански календар.

1938. - Умро Бранислав Нушић (на слици), српски и југословенски комедиограф, члан Српске краљевске академије. 

1945. - Совјетска Црвена армија је у продору ка Берлину у Другомсветском рату, заузела пољски град Краков.

1966. - Индира Ганди изабрана је за шефа владе Индије,осам дана после изненадне смрти премијера Лала Бахадура Шастрија. Сики екстремисти, припадници њеног личног обезбеђења убили су је 31. новембра 1984. испред резиденције у Њу Делхију.

1983.- Умро је српски лекар и научник Александар Костић, ауторпрвих југословенских уџбеника "Основе хистологије" и "Основе ембриологије" и "Медицинског речника" који је преведен на више страних језика. 

1983. - У Боливији је ухапшен ратни злочинац Клаус Барби, злогласни нацистички шеф Лиона у Француској под немачком окупацијом у Другом светском рату. 

1993. - СССР је саопштио да ће једнострано повући из Европе деонуклеарних ракета кратког домета.

1993. - Прве америчке јединице напустиле су Сомалију посленеуспеле интервенције САД у тој афричкој земљи.

1995. - Руске трупе заузеле председничку палату у Грозном, главном граду Чеченије.

2000. - У егзилу у Тунису умро је бивши италијански премијер Бетино Кракси, који је напустио Италију 1994. након што је оптужен за корупцију. 

2001. - САД укинуле економске санкције против Југославије, чиме су се стекли услови за обнављање економских веза две земље, што је била једна од последњих наредби тадашњег председника САД Била Клинтона.

2002. - Умро је Марти Миетунен (94), који је, као члан Партијецентра, од 50-тих до касних 70-тих био члан неколико влада у Финској, а потом и премијер у више мандата. 2003 - Власти у Индији су саопштиле да је због изузетно хладногталаса у деловима Индије, Бангладеша и Непала, од децембра 2002. умрло 1.300 људи широм тог региона.

2003. - Умро је ветеран соула Вилсон Пикет познатпо хитовима "Mustang Sallhy", "In the Midnight Hour" i "Fanky Broadnjay".

2003. - У 86. години умрла је Франсоаз Жиру, озната новинарка, која је писала о политици, сексу и феминизму. Била је главни и одговорни уредник женског магазина "Ел", а потом и суоснивач водећег недељника "L'Ekspres" - 1953. године. Жиру је била први француски министар за женска питања.
Powered by Blogger.