OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

24. Новембар - Догодило се на данашњи дан


Данас је по црквеном календару верски празник Свети Мрата - Мратиндан, Свети мученик Стефан Дечански.

Син краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавештеног оца биооcлепљен, а по наређењу лакомиcленог cина био у cтароcти удављен.

При оcлепљењу јавио му cе cв. Никола у храму на Овчем пољу, и показао му његове очи рекавши: "Стефане, не бој cе, ево твојих очију на моме длану, у cвоје време ја ћу ти их вратити".

Пет година провео у Цариграду као заточеник у манаcтиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу преваcходио је Стефан не cамо cве монахе у манаcтиру него и cав Цариград.
Када cе наврши 5 година јави му cе опет cв. пикола и рече му: "дошао cам да иcпуним cвоје обећање". И оcени cлепог краља крcним знамењем, и краљ прогледа. Из благодарноcти Богу cаградио храм Дечанcки, једно од ретко дивних дела византијcке уметноcти и један од најзнаменитијих cпоменика негдашњег cрпcког благочешћа. Св. краљ Стефан cа cв. Савом и cв. кнезом Лазаром чини једну прекраcну триаду од cветоcти, благородcтва и cамопожртвовања, које је народ cрпcки дао. Као мученик проживео cвој земни век, и као мученик cкончао 1336. год. примивши венац беcмртне cлаве од Сведржитеља, коме је верно поcлужио.

1360. - Енглески краљ Едвард III и француски краљ Жан II Добри, потписали су у Калеу споразум којим је окончана прва фаза Стогодишњег рата. Енглези су добили део француске територије, а Едвард III се заузврат одрекао полагања права на француски престо.

1572. - Умро је шкотски протестантски реформатор Џон Нокс, следбеник Калвина, оснивач Шкотске презбитеријанске цркве и аутор "Историје Реформације у Шкотској".

1601. - Умро је дански астроном Тихо Брахе, који је подигао чувену опсерваторију "Уранијенбург" на острву Хвен и готово две деценије осматрао планете, посебно Марс. Открио је нову звезду у сазвежђу Касиопеје.

1618. - Рођен је могулски цар Аурангзеб, велики могул Индије (1658-1707), који је на власт дошао након што је збацио оца и погубио браћу. Проширио је могулско царство, подстицао уметност и науку, али је фанатично ширио ислам и прогонио хиндуизам.

1632. -  Рођен је холандски филозоф јеврејског порекла Барух де Спиноза, један од најзначајнијих и најдоследнијих представника рационалистичке и монистичке филозофије. Његова мисао, изнета у капиталном делу "Етика", извршила је веома значајан утицај на европску филозофију. Критички однос према Библији и Талмуду изазвали су гнев у теолошким круговима, а јеврејска заједница га је анатемисала и искључила из својих редова.

1642.  - Холандски морепловац Абел Јансон Тасман открио је јужно од Аустралије острво и назвао га Ван Дименова Земља, које је касније њему у част названо Тасманија.

1648. - Вестфалским миром, који су закључили немачки цар и владари Француске и Шведске, завршен је Тридесетогодишњи рат. Мировним уговором потврђена су начела Аугсбуршког верског мира (1555) о равноправности римокатолика и протестаната и осујећена намера римско-немачког царства и папе за хегемонијом у Европи.

Алесандро Скарлати
1725. - Умро је Алесандро Гаспаре Скарлати, најзначајнији италијански композитор високог барока, аутор бројних опера и религиозних композиција.
Италијански композитор Алесандро Скарлати, рођен је о2. маја 1660. године. Сматра се оснивачем наполитанске оперске школе. Био је отац двојице композитора – Доменика Скарлатија и Пиетра Филипа Скарлатија.
 Рођен је на Сицилији, у Палерму, а школовао се у Риму, код Ђакома Карисима. Захваљујући својој опери „Gli Equivoci nell sembiante“, добио је покровитељство шкотске краљице Кристине, која је у то време живела у Риму. У фебруару 1684. године постаје капел-мајстор у Напуљу захваљујући својој сестри, оперској певачици, која је била љубавница утицајног напуљског племића.
Године 1702. Скарлати је отишао из Напуља и неко време био под покровитељством принца Фердинанда од Медичија, за чије приватно позориште је писао опере. У Напуљ се вратио 1717. године, али грађани Напуља као да су у то време изгубили интересовање за музику. Зато је Скарлати своје опере представио у Риму, где је наишао на веома добре критике.
Музика Алесандра Скарлатија представља важну везу између рано барокног вокалног стила у Италији и класичне школе 18-ог века, која доживљава свој врхунац у време Моцарта. До 1686. године Скарлати дефинитивно усваја форму „италијанске увертире“ и избацује остинато бас и дводелну форму арије у корист троделне форме или да цапо арије. Његове најбоље опере из овог периода су „La Rosaura“ (1690) и „Pirro e Demetrio“ (1694). Осим опера, писао је ораторијуме, мисе, камерне кантате…

1795. - Пруска, Аустрија и Русија извршиле су трећу поделу Пољске, која је престала да постоји као независна држава.

1852. - Отоманско царство почело је рат против Црне Горе, да би казнило Црногорце због помоћи Херцеговцима у борби против Турака и спречило Црну Гору да постане кнежевина с кнезом Данилом Петровићем на челу. После одбијања Црне Горе да се преда, Турци су кренули ка Цетињу са 25.000 војника у намери да разбију црногорску војску од око 9.000 војника, али су се повукли после интервенције европских сила - Русија и Аустрија издејствовале су прекид борби у фебруару 1853. Из рата је Црна Гора, мада материјално исцрпљена, изашла морално ојачана, а независност је изборила и успоставила границе према Отоманском царству после победе над турском војском у бици на Грахову 1858.

Роберт Кох
1882. - Немачки бактериолог Роберт Кох открио је бактерију која изазива туберкулозу, касније названу "Кохов бацил".
Роберт Кох је рођен у Клаустал-Целерфелду (Немачка) 1843. Студирао је филологију и медицину на Универзитету у Гетингену. Најзначајнији професор му је био Јакоб Хенле, чија су научна дела наговештавала постојање микроскопских изазивача болести. Лекар је постао 1866.
Прва Кохова истраживања су се тицала антракса. Открио је методе да издвоји чисте културе бацила из узорка крви. Закључио је да антракс гради ендоспоре да би дуго опстао у спољној средини. Присуство ових ендоспора у земљишту, било је узрок, до тад необјашњивих, епидемија антракса. Кох је објавио ове резултате истраживања 1876, и касније добио посао у Царском министарству здраља. Добитник је Нобелове награде за медицину и физиологију 1905.

1907. - Умро је српски новинар, писац и политичар Пера Тодоровић, један од оснивача Народне радикалне странке, аутор програма и статута странке (1881). Крајем 1886. искључен је из странке пошто је обновио лист "Самоуправа" и почео да напада радикале. Покренуо је и до 1903. издавао "Мале новине", први сензационалистички лист у Србији.

1912. - Победом Прве српске армије под командом регента Александра Карађорђевића над турском Вардарском армијом Зеки паше, завршена је Кумановска битка у Првом балканском рату.

1917. - Почела је битка код места Капорето (словеначки назив Кобарид) у Првом светском рату у којој су Немци и Аустријанци нанели тежак пораз италијанској војсци и натерали је у бекство.

1922. - Ирски парламент прихватио је устав по којем је држава добила назив Слободна Ирска Држава. Устав је формално ступио на снагу у децембру.

1939. - Нацисти су у Немачкој наредили Јеврејима да носе Давидову звезду.

1944. - Амерички авиони су у Другом светском рату током велике ваздушно-поморске битке у филипинском заливу Лејте потопили јапански носач авиона "Мусаши", један од највећих у свету.

1945. - Ступила је на снагу Повеља УН, коју је у јуну 1945. у Сан Франциску потписала 51 земља оснивач светске организације, међу којима и Југославија.

1948. - Умро је аустријски композитор мађарског порекла Франц Лехар, најзначајнији представник бечке оперете у првој половини 20. века ("Весела удовица", "Земља смешка", "Гроф од Луксембурга").

1957. - Умро је француски модни креатор Кристијан Диор, један од главних креатора моде у свету после Другог светског рата.

Кристијан Диор
Родио се у Нормандији у граду Грандвил у породици трговца ђубривом. Студирао је међународне односе и дипломатију. По жељи његових родитеља, који су се надали да ће постати дипломата, уписао је школу политичких наука 1920. године. Након што је завршио 1925. године, отворио је малу уметничку галерију. Његова до тада добростојећа породица доживела је финансијску катастрофу, а он је био принуђен да затвори галерију. Десетак година након тога радио је са разним француским дизајнерима. После 1946. године уз помоћ текстилног магната Марсела Босака основао је у Паризу модну кућу. За 12 година успело му је да прошири своје послове у 15 земаља и да запосли више од 2.000 људи.
Диор је пре свега познат по своме „New Look“ који је увео године 1947. године. У својим креацијама он је потенцирао пре свега женскост. Његова одећа је имала узана рамена, сужени појас, наглашене груди и широку сукњу. Овај стил је представљао револуцију у дамском одевању што је омогућило Паризу да поново постане центар светске моде. Марка Кристијан Диор је постала синоним за класичну елеганцију.

1964. - Британска афричка колонија Северна Родезија стекла је независност под називом Република Замбија, са председником Кенетом Каундом.

1970. - Кандидат левице Салвадор Аљенде изабран је за председника Чилеа. Убијен је у септембру 1973. у државном удару официрске хунте коју је предводио Аугусто Пиноче.

1980. - Пољске власти су легализовале независни раднички синдикат "Солидарност".

1991. - У Сарајеву је конституисана прва Скупштина српског народа у БиХ, а за првог председника изабран је Момчило Крајишник. Скупштина је усвојила Декларацију о праву српског народа на самопредељење.

Фред Меркури
1991. - Умро је британски музичар Фред Меркури, оснивач и певач у групи "Queen". Остао је упамћен по својим гласовним могућностима.

1997. - У Београду је убијен Зоран Тодоровић Кундак, секретар Дирекције Југословенске левице, директор "Беопетрола", близак пријатељ породице председника СР Југославије Слободана Милошецвића. Убица није откривен.

2000. - Скупштина Србије изабрала је прелазну техничку владу Србије која ће до ванредних парламентарних избора 23. децембра обезбедити функционисање земље. Владу су формирали Демократска опозиција Србије, Српски покрет обнове и Социјалистичка партија Србије.

2001. - У нападу америчких снага на Кабул, убијена су 22 члана пакистанског милитаристичког покрета Харакат-ул-Муџахедини, који су се борили против индијске власти у Кашмиру.

2002. - У Републици Српској смењено је и ухапшено више одговорних лица због афере о извозу оружја и војне опреме Ираку, који је под санкцијама УН. У аферу су умешане Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине и предузеће "Југоимпорт-СДПР" из Београда, чији је директор Јован Чековић смењен.

2003. - Након 27 година летења, путнички суперсонични авион Конкорд британске авио-компаније Бритиш Ервејз последњи пут је слетео на лондонски аеродром Хитроу и тако завршио једно од најгламурознијих поглавља у историји авијације.

2003.  - У пожару у студентском дому Универзитета ''Патрис Лумумба'' у Москви, на коме студирају углавном странци, погинуло је 42 људи, махом студената из Кине, Бангладеша, Вијетнама и неколико афричких земаља.

2005. - Савет безбедности Уједињених нација одобрио је почетак преговора о будућем статусу Косова, а генерални секретар УН Кофи Анан именовао је бившег председника Финске Мартија Ахтисарија за специјалног изасланика УН о преговорима о статусу Косова.

Пат Морита
2005.  - Умро је Пат Морита, јапанско-амерички глумац, познат по својој улози у филму "Карате кид". Познат је као господин Мијаги где је номинован за Оскара за најбољу споредну улогу. Глумио је углавном учитеље борилачких вештина.

2006.  - Умрла је америчка глумица, позоришна и филмска сценаристкиња Бети Комден (Беттy Цомден) легенда Бродвеја која је написала бројне хит позоришне и филмске мјузикле ("Певање на киши).

Powered by Blogger.