OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

31. Октобар - Данас је "Ноћ вештица"„Halloween" води порекло још од старих Келта 
и празнка који су они обележили као „Samahin".


Келти су прослављали Нову годину 1. Новембра. Овај дан означавао је крај лета и последњу жетву, као и почетак мрачне и хладне зиме, доба које сви повезују са умирањем и смрћу.


Келти су веровали да је ноћ уочи новогодишње прославе време када је граница између света живих и света мртвих неразлучива и да се духови мртвих враћају на земљу. Присуство духова по њиховом мишљењу олакшавало Друидима, келтским свештеницима, да изричу пророчанства о бољој будућности. Током прославе Келти су носили костиме, направљене од животилњске коже и крзна, изговарајући пророчанства једни другима. По завршетку прославе, они су изимали пламен са великих ломача и палили ватру на својим огњиштима, уверени да ће их тај пламен заштити током наступајуће зиме.


Од 43. године н.е. Римљани освајају велики део келтске земље. Два римска празника долазе у непосредну везу са келтском традиционалном прославом „Самахина". Први је Фералиа, који се обележавао крајем октобра, када су Римљани обележавали помен на све умрле. Дрги празник је у част Помоне, римске богиње воћа и дрвећа. Симбол Помоне је јабука, и у непосредном додиру овог празника са прославом „Самахина".


Од 800. године н.е. утицај хришћанства проширио се и на келтске земље.У VII веку н.е. папа Бонифиције IV прогласио је 1. новембар за празник „Сви свети", празник посвећен свецима и мученицима. Данас је увелико распрострањено мишљење да је Папа имао за циљ да уместо келтског празника мртвих успостави један црквени празник. Овај дан, такође је назван Дан свих светаца, односно "Сви свети", тако је ноћ пре, ноћ када се слави „Самхаин", названа „All-hallows Eve", касније добијајући назив „Halloween".


Powered by Blogger.