OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

28. Октобар - Догодило се на данашњи дан1492. - Кристифор Колумбо на првом путовању преко Атлантика открио Кубу и прогласио је поседом Шпаније.

1538. - Основан је први универзитет у 'Новом свету', Универзитет светог Томе Аквинског у главном граду данашње Доминиканске Републике, Санто Домингу.


1628. - Краљевске трупе, под кардиналом Ришељеом, заузеле, после вишемесечне опсаде, упориште протестаната Ла Рошел.

1636. - У Кембриџу, у америчкој држави Масечусетс, основан колеџ „Харвард“, најстарија образовна установа у САД.

1704. - Умро енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма и либералистичке филозофије. Утицао на емпиричаре и теоретичаре либералног друштва и грађанске државе.

1746. - У земљотресу у Перуу разорени градови Лима и Каљао, погинуло 18.000 људи.

Иван Тургењев

1818. - Рођен је Иван Тургењев, велики руски писац и драматург, који је написао велики број приповедака и романа: Очеви и деца, Рудин, Дим, Провинцијалка, Асја, Прва љубав, Вече у Соренту (умро 1883.)
- "Љубав има своје патње за сваку животну доб."
- "Љубав је јача од смрти и од страха пред смрћу."
- "Љубавна писма читају обично само две особе. Већ трећој особи су   она несносна и смешна."
-  "Несхваћени остају само они људи који или сами не знају шта хоће, или нису вредни да буду схваћени."
- "Невоља брзо стари."
- "Сузе су попут олује; после њих човек је увек мирнији."
- "Живот какав био да био, бољи је од маште, као што је здравље боље од болести."1836. - Проглашена федерација Перуа и Боливије.

1848. - Отворена је прва железничка пруга у Шпанији, између Барселоне и Матара.

1884. - Рођен српски композитор, музиколог, педагог и критичар Милоје Милојевић, професор Музичке академије у Београду, један од зачетника музикологије у Србији. Основао београдски оркестар Цоллегиум мусицум.

1886. - На острву Бидл, у њујоршкој луци, председник САД Гровер Кливленд открио Статуу слободе, поклон Француске, коју је израдио Фредерик -Огист Бартолди.

Кип слободе
1891. - У Јапану, у земљотресу на највећем острву Нипон, погинуло 10.000 људи, 300.000 остало без домова.

Френсис Бејкон
1909. - Рођен је Френсис Бејкон, британски уметник познат по својим сликама изобличених људских фигура. По снази којом је свом осећању тескобе давао визуелну форму, ниједан од уметника двадесетог века није се могао мерити с њим, изузев Руоа. Бејкон је често од других сликара преузимао свој ликовни језик, слободно комбинујући различите изворе инспирације, и трансформишући их да би у њих утиснуо ново значење. Глава окружена говеђим полуткама одражава Бејконову опсесију Веласкезовим делом Папом Инокентијем Х која га је интензивно заокупљала неколико година. Овде, наравно, не видимо више Папу Инокентија него дух који вришти (за шта га је надахнуо призор из филма Сергеја Ејзенштајна „Александар Невски“) израњајући из таме у пратњи двеју светлећих говеђих полутки преузетих од Рембранта. Знамо да нам порекло слике не помаже да је разумемо. Не помаже нам ни поређење са ранијим делима, као што је Гриневалдово Прибијање уз крст, Фисијев Кошмар, Енсоров Христов улазак у Брисел 1889. године или Мунков Крик, која су овој слици претходила. Бејкон је био коцкар, човек који је ризиковао и у животу и у начину рада. Тражио је слике које, према његовим речима, отварају дубље могућности чула. Овде се такмичи са Веласкезом, али по својим правилима, а то је успостављање готово неподношљиве напетости између шокантне жестине личне визије и светлеће лепоте сопствене сликарске четке.

Џонас Едвард Салк
1914. - Рођен амерички микробиолог Џонас Едвард Салк. 1953. изумео вакцину против дечје парализе.
Салкова вакцина потив полиомијелитиса била је једна од првих ефикасних вакцина против вируса. Створена је на принципу неутралисаног вируса који изазива имуну реакцију код људи. Ова реакција производи дуготрајну заштиту од опасне живе форме вируса. Открио ју је 1952. и тестирао на себи, својој породици и сарадницима. Масовни тестови на 2 милиона деце су спроведени 1954, тако што је половина деце вакцинисана, а половина је примила плацебо и служила као контролна група. Дана 12. априла 1955. саопштени су резултати; вакцина је била сигурна и ефикасна. Две године после почетка примене ове вакцине, број случајева полиомијелитиса у САД је пао за 85-90%. Вакцина се даје инјекцијом, а потребно је повремено обнављати ову процедуру. Због лакше оралне примене и чињенице да уништава вирус директно у цревима, вакцина на бази ослабљеног вируса коју је 1961. изумео Алберт Сабин је од 1960-их чешће у употреби.

У доцинијој каријери, Салк је радио на истраживању вакцине против сиде.

1918. - После распада Аустро-Угарске, у Првом светском рату, у Прагу власт преузео Национални комитет. Република Чехословачка, с председником Томашем Гаригом Масариком, проглашена у новембру. Чехословачка је добила независност од Аустроугарске.

1919. - У САД ступио на снагу закон о прохибицији, којим је забрањена продаја пића с више од пола процента алкохола.

1922. - Око 40.000 фашиста црнокошуљаша Бенита Мусолинија кренуло из Напуља у Марш на Рим. Два дана касније краљ Виторио Емануеле Мусолинију дао мандат за састав Владе. Фашистички режим трајао до јула 1943.

1923. - Преминуо је Стојан Протић , српски политичар и публициста.

1929. - Први пут је рођено једно дете у авиону.

Мирослав Церар
1939. - Рођен је Мирослав Церар, југословенски гимнастичар, добитник златних олимпијских медаља на коњу са хватаљкама 1964. године у Токију и 1964. године у Мексико Ситију.
Церарова међународна каријера започела је 1958. године, када је на Светском купу у Москви на коњу са хватаљкама освојио бронзану медаљу. На Олимпијским играма 1960. у Риму, Церар је са југословенским гимнастичким тимом заузео осмо и девето место. Самостално се такмичио само на вратилу где је заузео пето место.

На Европском првенству 1961. године, одржаном у Луксембургу освојио је четири златне медаље: у вишебоју, на коњу са хватаљкама, круговима и разбоју, а бронзе је освојио у прескоку. На Светском купу 1962. одржаном у Прагу, он је освојио злато на вратилу, а на коњу са хватаљкама, испред Бориса Шахлина (Шахлин, Борис Анфиянович). На Европском првенству у Београду одржаном 1963. године, освојио чак шест медаља, четири златне и по једну сребрну и бронзану. На Олимпијским играма одржаним 1964. године освојио је две медаље, једну златну и једну бронзану и шесто место на вратилу.

На Европском првенству 1965. године одржаном у Антверпену, он је освојио злато на разбоју, сребро на коњу са хватаљкама и бронзу на круговима. Злато на коњу са хватаљкама је освојио Виктор Лисицки, што је био један од два укупно пораза која је Церар доживео у својој интернационалној каријери на коњу са хватаљкама. Други пораз је доживео 1967. године на Европском првенству против Михајла Вороњина.

У међувремену Церар је освојио златну медаљу на Светском купу 1966. одржаном у Дортмунду у такмичењу на коњу са хватаљкама и бронзу на разбоју.

На Олимпијским играма одржаним 1968. године, у тимском делу је са југословенском репрезентацијом је заузео 6. место, а појединачно је опет освојио злато на коњу са хватаљкама. Следеће, 1969. године, Церар опет осваја злато на Европском првенству, а на Светском првенству 1970. године одржаном у Љубљани, Церар по трећи пут осваја злато и титулу светског шампиона на коњу са хватаљкама.

Мирослав Церар своју активну гимнастичарску каријеру завршава 1971. године, након повреде коју је доживео на такмичењеу у Јапану.

Приватно, Церар је завршио студије права и радио је као адвокат. Обављао је почасне дужности у Југословенском спортском комитету. Био је први председник Словеначког олимпијског комитета, а сада је председник Словеначке олимпијске академије.

Изабран је за Југословенског спортисту године три пута 1961., 1963. и 1964. године. У 1999. години Церар је постављен у Интернационалну кућу славних за гимнастику

1940. - Италијанске трупе напале Грчку из Албаније после ултиматима којим је Италија тражила војна упоришта на грчкој територији. Уз помоћ Немаца, Грчка окупирана у априлу 1941.

1942. - 2000 јеврејске деце и 6000 одраслих су депортовали Немци из Кракова (Пољска) у концентрациони логор смрти Белзец.

1948. - Швајцарски хемичар Паул Милер  је добио Нобелову награду за хемију, за своје откриће инсектицидних особина супстанце ДДТ (DDT ('diditi').

Бил Гејтс

1955. - Рођен је Бил Гејтс, амерички информатичар. Заједно са Полом Аленом је основао Мајкрософт, где је донедавно био председавајући управног одбора и главни софтверски архитекта. Према магазину Форбс, он са својих 56 милијарди америчких долара заузима друго место на листи најбогатијих особа на свету, одмах иза Карлоса Слима.
Од оснивања Мајкрософта 1975. године, до 2006. Бил Гејтс је имао примарну одговорност за стратегију развоја производње те компаније. Он је агресивно ширио лепезу производа компаније, и где год да је Мајкрософт постигао доминантну позицију, он ју је снажно бранио. Многе одлуке које је он одобрио довеле су до неповерења и спорова. 1998. године вођен је чак и судски процес против Мајкрософта, где је пресуђено да је Мајкрософт учествовао у монополизацији и ограничавању, блокирању конкуренције и тиме довео до грубог кршења закона

1962. - Окончана кубанска ракетна криза. Лидер СССР-а Никита Хрушчов саопштио да је наредио повлачење ракета са Кубе, председник САД Џон Фицџералд Кенеди да ће обуставити блокаду те земље.

1971. - Енглеска је постала шеста држава која је лансирала свој сателит у космос.

1974. - Шефови арапских држава, укључујући јорданског краља Хусеина, усвојили Декларацију којом се тражи стварање независне палестинске државе.

1982. - На општим изборима у Шпанији убедљиву победу однела Социјалистичка радничка партија Фелипеа Гонсалеса.

Михаил Горбачов

1985. - Михаил Горбачов је постао генерални секретар комунистичке партије СССР.

1995.  - У пожару у метроу главног града Азербејжана, Бакуу, погинуло 289, повређено 270 људи.

2000. - На Косову, у организацији УНМИК-а, одржани локални избори. Убедљиво победио Демократски савез Косова Ибрахима Ругове. Косовски Срби бојкотовали изборе, власти Југославије их нису признале.

2001. - Председник САД Џорџ Буш формирао Групу за праћење иностраних терориста, којом руководи јавни тужилац Џон Ешкрофт. Задатак групе да налази и депортује стране држављане који илегално бораве у САД.

2002. - Дипломата САД Лоренс Фоли убијен у Аману. Фоли у Амбасади САД у главном граду Јордана водио агенцију САД за међународну помоћ и сарадњу.

2003. - Хашки трибунал осудио Србина из Босне и Херцеговине Предрага Бановића на осам година затвора због ратних злочина у логору Кератерм код Приједора 1992.

Љуба Тадић
2005. - Умро позоришни и филмски глумац Љуба Тадић. Стални члан Београдског драмског позоришта, Народног позоришта, Атељеа 212 и Југословенског драмског позоришта, у којима је остварио велики број запажених улога. Глумио у више од 60 филмова и у многим радио и телевизијским драмама.

2008. - На изборима у Малдивима председник Маумун Абдула Гејумизгубио је власт после 30 година. Он је признао победу опозиционог кандидата Мохамеда Нашида, који је током његове владавине више пута био затаваран због промовисања демократије на том архипелагу у Индијском океану.Powered by Blogger.