OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

24. Октобар - Дан Уједињених нација


Дан Уједињених нација је међународни празник којји се прославља 24. октобра у циљу информисања људи о циљевима, сврси, и достигнућима УН-а.


То је дан сећања када је настала Организација Уједињених нација тог дана 1945. године када је ратификована повеља Уједињених нација од стране свих сталних чланица Савета безбедности и више од половине потписница. Дан представља део недеље Уједињених нација, која траје од 20. до 26. октобра; проглашена је резолуцијом Ун-а 168.

193 земље су чланице Уједињених нација, укључујући све међународно признате нације, осим Ватикана (који је одбио чланство, и има статус посматрача), Кукових острва, Палестине (која има статус де факто државе, али још није правно призната), Нијуеа (чијом спољном политиком руководи влада Новог Зеланда) и Републике Кине (чије је чланство укинула Народна Република Кина 1971). Палестина и Ватикан имају парламентарне посматрачке мисије при УН.

Из свог седишта у Њујорку, земље чланице УН и њене специјализоване агенције управљају и одлучују о административним питањима на редовним састанцима који се одржавају сваке године. Организација је подељена на административна тела, као што су:

◊ Генерална скупштина Уједињених нација,
◊ Савет безбедности Уједињених нација,
◊ Економски и социјални савет Уједињених нација,
◊ Старатељски савет Организације уједињених нација,
◊ Секретаријат Уједињених нација и
◊ Међународни суд правде,

као и тела која се баве управљањем свим осталим агенцијама УН, као што су СЗО и УНИЦЕФ. Најпознатија јавна личност УН је генерални секретар.Powered by Blogger.