OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Храбри кројач - Браћа Грим


Једног дана, храбри кројач је купио тегу меда, и када су му се муве навадиле на мед, он узе прво што му паде под руку и убије случајно чак седам једним ударцем. Тај чин га одушеви и он од радости поче да узвикује: “седам једним ударцем”!

Инспирисан, крене по свету тражећи срећу.

Убрзо он срете џина, и мислећи да кројач под бројем седам мисли да је средио седам одраслих мушкараца једним ударцем, изазва га на мегдан. Џин узе камен и стисну га тако јако да из њега изађе вода. Кројач то исто учини, само уместо да је узео камен, он га тајно замени за мекани сир из своје торбе. Када је џин бацио камен далеко да се једва видео у даљини, кројач пусти птицу из руке, изгледајући као да је бацио камен који није пао. Онда га је џин замолио да му помогне да понесу дрво. Кројач му мудро рече да узме дебло, а он ће носити гране, што би тако да је кројач држао гране, а џин је подигао и њега и дрво и преместио на друго место.

Џин га је повео кући, где су и остали џинови живели. Џин је покушао да убије кројача тако што ће га згњечити у току ноћи, али кројач се пре сна преместио из кревета у ћошак, видевши да је кревет огроман за њега.

Чувши о његовим подвизима, краљ замоли кројача да среди два џина која задају краљевству проблем, а заузврат ће му краљ дати руку своје кћери. Кројач пристаде и изврши задатак са лакоћом, изазивајући и провоцирајући џинове једног на другога, бацајући им камење са дрвета док су спавали.

После тога краљ му даде своју кћер за жену и они живеше срећно до краја живота.

Powered by Blogger.