OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Људска особина коју поштујем - Растко Лулић


Људи су као бродови. Постоји један огроман простор у људској души, а у њега људи сталноуграђују нове, различите особине. Некад су то стрпљење, доброта, племенитост и храброст, али некад и љубомора, себичлук, кукавичлук и подмуклост. Ја највише ценим и волим стрпљење и ако сам нисам стрпљив.

Стрпљење нам је веома корисно у многим ситуацијама. Оно је добродошло када неком млађем, радозналом детету објашњавамо чудне ствари из света одраслих. Исто тако нам је потребно приликом рада неког тешког и компликованог задатка, као што је на пример писањ еписменог. Постоји заиста много различитих ситуација у којима нам стрпљење може послужити, а мени је оно било од пресудног значаја једног ведрог и топлпг дана.

Била су то дечија посла; ништа што би мудрим одраслим особама било занимљиво, али мени је то тада било веома важно. Моји другари и ја смо се играли јурке. Ја сам био тај који јури. Играли смо се веома дуго, а онда су сви негде побегли и ја нисам могао да их нађем. Расејано дете као што сам био ја отишло је кући без иједне једине бриге.

Следећег сунчаног јутра схватио сам да сам изгубио телефон. Био сам веома тужан; осећао сам се као прелепи лептир који је остао без крила. Позвао сам, зато, своје најбоље другаре и почели смо да тражимо телефон напољу. Био сам стрпљив и нисам одустајао иако смо га тражили цео дан. На крају је један од мојих пријтеља рекао да је телефон био све време код њега , а да је то тајио да бисмо провели тај дан заједно. Да сам био нестрпљив као до тада и да сам одмах одустао од потраге, он ми не би вртио телефон. Као да ми је неки тajанствени гвоздени тег пао са малог детињег срца. 

Ово је била једна од ретких ситуација у којима сам испољио стрпљење. После овог доживљаја одлучио сам да чешће будем сталожен и стрпљив. Стрпљење је стварно лепа и корисна особина.Растко Лулић
ОШ "Бора Станковић", Београд

предметни наставник
Слађана Хаџић, професор српског језика
Powered by Blogger.