OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Моја побуна против мртвог мора - Ана Живадиновић
Писци нису само обични људи који живе у једном друштву. Они су оштроумни посматрачи свих догађаја који се у том друштву дешавају. Они критикују, хвале, подстичу развој неких догађаја, заустављају расплет спорова и несугласица.


Писци су у стању да поједине људе дигну до звезда и неслућених висина или да их спусте до најнижег степеника. Они то не чине отворено и директно већ на прикривен начин, који пажљиви читалац открива у њиховим делима.

У свим друштвима, од давнина па до данас, већина су људи осредњих људских квалитета, ниског образовања и власници су лоших људских особина. То им не смета да буду уображени, дрски и да мисле да много вреде. Такви људи су у стању да ставе друге, који покушавају да се истакну, на стуб срама. Они који желе да постигну нешто више, зато наилазе на препреке.


      
У данашњем друштву, почев од основних школа, упорна и вредна деца, жељна нових знања, исмевана су и њихова радозналост и заинтересованост се гасе. Полако се утапају у масу неваспитане и незаинтересоване деце. На тај начин добра деца бивају кажњена због своје потребе за новим сазнањима, због своје жеље за победом на такмичењима.Само они који се не обазиру на нападе и стреме свом циљу, опстају. Светли пример из нашег окружења је спортиста који је седео у школским клупама у којима ми сада седимо. Успео је да преко трња дође до звезда. За то је било потребно пуно труда, упорности, рада, одрицања. Није поклекао пред нападима у штампи од противника и многих људи који мање вреде од њега.


Читајући сатирична дела писаца из старих времена, која говоре о проблемима песника, сликара, научника, боље схватамо проблеме обдарених људи у свом окружењу. На тај начин и нама је лакше да се суочимо са проблемима у друштву, да сачувамо своје квалитете и будемо довољно упорни и истрајни да пливамо и успемо у животу.Ана Живадиновић, 7/4 
ОШ "Бора Станковић" Београд

предметни наставник
Слађана Хаџић

Powered by Blogger.