OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Блискост далеких предела - Миљан ПелешТмурни, кишовити облаци сустили су се на Турску. Зора се нечујним кораком ушуњала у Истанбул и дигла нас из малих хотелских кревета.


Ово је значило да одлазимо после две недеље провода. Сунце је покушавало да се пробије кроз мрачне облаке и да нам врати срећу на лице, али узалудно.

Налазим се у Истанбулу, једном од највећих турских градова, заједно са својим клубом и тренером. Тако је било лепо, а тако је брзо прошло. Обилазили смо најлепше грађевине, јели најукуснију храну. Посетили смо и многа острва на којима смо спаринговали са другим екипама, као што је Галатасареј.


Након тога смо ишли у једну улици чијег се имена не сећам, али ту смо се накуповали сувенира и скупоцене турске одеће и обуће. Провод бисмо настављали у хотелу.


Често смо били жедни зато што у Турској, као и у многим  европским државама, не смемо да пијемо чесмовачу тј. градску воду са чесме. Испред хотела се налазио стадион где смо увече тренирали и играли, као и прелепа џамија из које се орио хоџин глас. Заиста смо уживали у његовим песмама.

У склопу хотела се налази ресторан са огромном процветалом баштом која је мало кога оставила раднодушним. Храна је, такође, била веома лепa. Ово говорим из искуства јер сам пробао многе турскe специјалитете. Поред богатог шведског стола нико није могао остати гладан.

Нажалост, дошао је дан повратка у моју Србију која ми је тада деловала некако монотона и сива. Иза себе остављам Истанбул, красни град светлости. Кући се враћам са лепим успоменама. Препоручио бих свима да га бар једном, у овом кратком животу, посете.


                                                                                                                                                               

Миљан Пелеш VIII/5
ОШ "Бора Станковић", Београд

предметни наставник

Слађана Хаџић
Powered by Blogger.