OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

19. Август - Догодило се на данашњи данДанас је Преображење, дан када се, према хришћанском предању, Исус Христос на високој гори Тавор преобразио пред апостолима Петром, Јаковом и Јованом. "Његово лице засјало је као сунце, а хаљине његове постадоше беле као снег", каже предање.


У црквама се тога дана освећује грожђе, а у народу постоји веровање да то воће не треба јести пре Преображења.
Од тог дана обично престају велике врућине, а ноћи постају свежије, па је и настала изрека да се од тада "преображава и гора и вода".

Октавијан Август
14. - Умро је римски државник Октавијан Август, први римски цар, усвојени син Гаја Јулија Цезара.

Право име му је било као Гај Октавије, али касније када га је усвојио Јулије Цезар, његово име је гласило: Гај Јулије Цезар Октавијан.
Иако је био први цар, у његово време су углавном сачуване све институције Републике, па се механизам Августове владавине ослањао на његов лични престиж (како сам каже у Делима божанског Августа), а не на аутократски или диктаторски лични режим. „Август“ је почасна титула коју је он добио у часу ступања на власт, 27. године п. н. е. Augustus на латинском значи узвишени (мисли се у религиозном смислу). Касније је то постала титула свих римских царева који су владали након њега. Октавијан Август је вероватно најважнија личност у римској историји. Током свог дугог живота и спектакуларне каријере, он је зауставио осипање Римске републике и на новој, чвршћој основи успоставио нови облик власти који се одржао следећих три стотине година. Овај нови поредак, принципат, обезбедио је Риму низ царева који су владали у снажној држави, која није имала праву конкуренцију у тадашњем свету.

636. - Арапи су у бици код Јармука у Сирији победили византијскувојску и потом освојили све персијске области које је држала Византија.

1587. - Сигисмунд III, син шведског краља Џона III и Катарине Јагело, постао је краљ Пољске.

1601. - Убијен је румунски национални јунак Михајло Храбри, господар Влашке од 1593, а касније Трансилваније [1599] и Молдавије [1600].
  
1691. - Аустријанци су код Сланкамена, под командом фелдмаршала Лудвига Вилхелма Баденског, потукли Турке које је предводио велики везир Мустафа Ћуприлић. У бици у којој је на страни Аустријанаца учествовало и око 10.000 Срба, под командом Јована Монастерлије, Турци су потпуно разбијени и уз великог везира је погинуло 18 паша, стотинак официра и око 20.000 војника, а Аустријанци су имали око 7.000 погинулих и рањених.

Џејмс Ват
1819. - Умро је шкотски инжењер и физичар Џејмс Ват, проналазач парне машине 1765. 1782. прву фабрику парних машина. У мерење снаге увео је јединицу коју је назвао “коњска снага”.
 Прву фабрику парних машина на свету, Ват је основао 1782. године у Сохоу близу Бирмингена. Прва парна машина имала је кондензатор и уређај за извлачење ваздуха и кондензовање паре. Касније је патентирао своју парну машину која је за осигурање броја обртаја имала центрифугални регулатор.
Проналазак парне машине увео је индустријску револуцију. Ват – јединица за мерење снаге (W) названа је по њему, а инструмент за мерење електричне снаге је ватметар. Низом открића унапредио је науку о топлоти.  Парна машина Џејмса Вата користила је низак притисак кондензације паре да створи вакуум за рад. Ват је био против машина са високим притиском, сматрајући их опасним због честих експлозија котлова који нису имали сигурносне вентиле…

1871. - Рођен је амерички пилот и конструктор авиона Орвил Рајт, који је 1903. са братом Вилбуром, у авиону њихове израде, извео први лет у историји ваздухопловства.

1878. - После жестоких уличних борби аустроугарске трупе ушле су у Сарајево и успоставиле своју управу.

Габријела Коко Шанел
1883. - Рођена је француска модна креаторка Габријела 'Коко Шанел', која је готово шест деценија суверено владала париском високом модом.
Mода инспирисана мушком одећом и траганје за скупом једноставношћу су је учинили важном личношћу у XX веку моде. Била је оснивач једног од најпознатијих модних брендова, Шанел. Њен изузетан утицај на моду био је такав да је она једина особа у пољу шивења именована на Тајм 100: Најважнијих људи века


1888. - У Белгији је одржано прво такмичење за најлепшу девојку света. Победила је османаестогодишња девојка из Индије.

1909. - Одржана је прва трка на аутодрому у Индијанаполису.

1910. - У Цетињу је пуштена у рад прва електрична централа у Црној Гори.

1929. - Умро је руски кореограф и режисер Сергеј Павлович Ђагиљев, оснивач групе 'Руски балет', која је с изузетним успехом наступала од 1909. до 1929.

1936. - Припадници Франкове цивилне гарде стрељали су у Гранади,на почетку Шпанског грађанског рата, Федерика Гарсију Лорку, једног од највећих шпанских песника.

1942. - Британске и канадске трупе извеле су десант на француску луку Ђеп, где су, уз велике губитке, разорили немачке војне објекте.

1945. - У Вијетнаму је под руководством Хо Ши Мина и ослободилачког покрета 'Вијетмин' почела 'августовска револуција'против француских колонијалних трупа.

1946. - Рођен је амерички државник Бил Клинтон, који је као кандидат Демократске странке био председник САД 1992. и поново 1996.

1953. - У војном удару, уз подршку САД збачен је ирански премијер Мохамад Мосадек, а шах Мохамад Реза Пахлави вратио се из егзила у Италији да преузме власт.

1960 - Пилот америчког шпијунског авиона "У-2" који је оборен изнад совјетске територије, Гери Пауерс (Гарy Поњерс) осуђен је на 10 година заточеништва. Пауерс се спасио искакањем из авиона, али је потом ухапшен и осуђен, а 1962. је размењен за једног совјетског шпијуна.

"All You Need is Love" 

1967. - Сингл Битлса "All You Need is Love" нашао се на првом месту британске листе.

1979. - Руски космонаути Владимир Љаков и Валериј Рјумин вратилису се на Земљу васионским бродом 'Сојуз 34' после рекордних 175 дана проведених у свемиру.

1983. - Умро је југословенски државник српског порекла, Александар Марко Ранковић, потпредседник СФРЈ и члан најужег руководства владајућег Савеза комуниста Југославије до смењивања са свих функција 1966. После завођења Шестојануарске диктатуре 1929, осуђен је на шест година робије због илегалне комунистичке активности, а 1940. је постао члан Политбироа Комунистичке партије Југославије.

1988. - Иран и Ирак потписали су споразум о прекиду ватре након осмогодишњег сукоба.

1989. - Тадеуш Мазовјецки постао је први некомунистички председник Пољске.

1991. - У Совјетском Савезу је изведен државни удар којим су присталице тврде линије покушале да збаце са власти Михаила Горбачова, творца совјетске 'гласности' и 'перестројке'.

1995. - У саобраћајној несрећи на Игману, близу Сарајева, погинули су изасланик САД за бившу Југославију Роберт Фрејжер и тројица његових сапутника.

1996. - Шест руских, француских и америчких космонаута сусрело се на руској космичкој станици 'Мир', укључујући Клаудију Андре Дешај, прву Францускињу у космосу, која је тог дана на руску космичку станицу стигла руском ракетом 'Сојуз-У'.

1999. - Испред зграде Скупштине СР Југославије у Београду одржање један од највећих опозиционих митинга на којем су затражене демократске промене у Србији и смењивање председника СР Југославије Слободана Милошевића.

2000. - Посмртни остаци, за које се верује да потичу од 14 Американаца који су проглашени несталим у Корејском рату, враћени су америчким војним властима.

2001. - Најмање 50 људи погинуло од поџемне експлозије метана и угљене прашине у Украјини.

2003. - У бомбашком нападу на седиште Уједињених нација у Багдаду [Ирак] 23 лица је погинуло, међу којима и изасланик УН за Ирак Сержо Вјеиро де Мело. Одговорност за напад преузела је терористичка организација Осаме бин Ладена Ал Каида.

2005. - Бивши лидер побуњеника Хуту, Пјере Нкурунзиза победио је на председничким изборима у Бурундију, што представља круну мировног плана којим је окончан 12-годишњи рат у тој земљи.
Powered by Blogger.