OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

01. Август - Међународни дан пријатељства


Данас је Међународни дан пријатељства.

Празник нема званични статус, али је добро познат у многим земљама света. Овај датум је издвојен специјално за то да људи подсете својим пријатељима колико су им они важни.
Први пут празник се појавио још 1935. године. Тог дана се поклањају поклони, цвеће, разгледнице.

После појаве друштвених мрежа празник је почео да се прославља у он-лајн режиму. Мада управо Интернет може да постане, сликовито говорећи, гробар правог пројатељства. Овај појам, по сведочењу експерата, све чешће се асоцира са комуникацијом у мрежи. Твитер, Фејсбук, У контакту, остале мреже замениле су корисницима реалне пријатеље виртуалним. У спискове пријатља се додају стотине, хиљаде, десетине хиљада људи – по правилу сасвим непознатих.


За све је крива зависност – која се у науци назива адикација. То је вештачка промена психичког стања, говори руководилац Центра за социјалну и судску психијатрију Сербски.


Постоји хемијска зависност која се појављује после пријема алкохола, наркотика и других средстава јаког дејства. А у последње време се појавила и нехемијска адикација – игроманија и интернет-зависност. Она се појављује код несигурних људи, који не умеју да контролишу поступке, нису у стању да решавају сложене ситуације. Они покушавају да пронађу начин да промене своје стање. Многи урањају у виртуални свет, где почињу да се осећају комфорно. Дописију се, отварају душу, изражавају своје мишљење. Чине то што нису у стању да ураде у обичном животу.

Powered by Blogger.