OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Шта су то "Младежи"


Без обзира како и када настају, све младеже треба контролисати !

Познати у медицини као неви (невус), а у народу као белег, младежи су скупине пигментних ћелија које се најчешће појављују као мала, тамно браон места на кожи торза, лица, руку и ногу. Могу бити разних боја и облика, а могу да се појаве било где - на кожи косматог дела главе, испод пазуха, испод ноктију и између прстију.

Типични младежи су браонкаста места у нивоу коже. Разних су облика од овалног до округлог, и различитих димензија (од величине главе чиоде до три-четири центиметра у пречнику), као и различите боје. Могу да буду црвенкасти, од светле до тамно браон, у боји коже или жућкасти.

- Без обзира како и када настају, све младеже треба контролисати, а то нарочито важи за људе који много воле да се сунчају, поготово за оне који имају већи број младежа.

Симптоми за контролу

Највећи проблем је то што је опасни меланом, најтежи облик рака коже, врло сличан безопасним младежима. Управо због тога дерматолози, а у неким земљама и удружења дерматолога, редовно подсећају на важност контроле и редовну заштиту коже. Међутим, пре одласка код лекара, младеж може да се испита једноставним самопрегледом. То није поуздан метод, али помаже да се на време уочи евентуална промена величине, облика и боје младежа, што је довољно упозорење за одлазак на преглед. Уколико младежи сврбе, или имате осећај да пеку, уколико су болни, влаже или крваре, уколико су запаљени, прекривени љуспицама коже или крастама, или уколико почињу да расту, мењају облик и боју - одлазак до лекара је неопходан.Дерматоскопом се запажају најраније, голим оком невидљиве промене младежа, као и најраније промене крвних судова, што је од пресудног значаја за рано препознавање малигног меланома коже и других злоћудних тумора коже. Ако се меланом открије на време, излечење је готово сигурно.


Боја може да завара

Безопасан младеж и опасан меланом нису сродни, али им је боја иста. Истраживања потврђују да је опасност од меланома већа код особа које су у детињству имале јаке опекотине од сунца, тако да децу треба посебно заштитити од УВ зрачења. Деца би, чак и у поподневним сатима, требало да буду у хладу, а када се играју на сунцу, морају да се заштите капом, памучном мајицом, платненим панталоницама и кремом са високим заштитним фактором. Јаке опекотине од сунца су оне са црвенилом и пликовима.

Ако је младеж сумњив...

Сунце је најопасније за особе са изразито светлом кожом
Особе са младежима пречника већег од шест милиметара, а нарочито са младежима асиметричних полицикличних ивица, неоштро ограниченим, у већој су опасности да оболе од меланома. С обзиром да сунце поспешује развој младежа, заштита и самоконтрола су неопходни.


Ако је младеж сумњив, лекар саветује његово одстрањивање. Захват је безопасан и без пропратних појава. У зависности од индикација и препоруке лекара, за одстрањивање младежа се користе две методе: радио ласер, којим се у потпуности уклања младеж - без бола, крварења и накнадног шава. Хируршка интервенција се обавља минималним резом. Сваки уклоњен младеж се шаље на хистолошку анализу.Ако младеж промени облик...

- Безопасан младеж је правилног облика, округао, овалан или дугуљаст. Ако по средини замислите линију која младеж дели на два једнака дела, и утврдите да ти делови нису једнаки, потражите мишљење дерматолога. Лакше ћете утврдити да ли је младеж симетричан ако развучете кожу.
- Пажљиво осмотрите ивице младежа. Ако су равне, уредне и чистих обриса, све је у реду. Ако су ивице неправилне, или неједнаке боје, потражите мишљење лекара.
- Бенигни младеж има боју беле кафе или је светло кестењасте боје. Јако тамни младежи, готово црни, црвенкасти, или тамно кестењасти - разлог су за одлазак код лекара.
- Ако је пречник младежа већи од шест милиметара, потребно је обратити се лекару. Међутим, сама величина не указује на опасност уколико није праћена неким другим показатељем - бојом или неправилним ивицама.
- Будите опрезни ако младеж мења облик и уједначену боју, ако добија сиву, црвену или плаву нијансу, или ако се повећава.

 Деца са светлом пути, плавом косом и плавим очима су посебно осетљива на сунце, а њихови младежи су склонији најгорој компликацији - такозваној малигној алтерацији. Тада од бенигног младежа постане малигни тумор - меланом (један од најгорих малигних тумора). Не може се утицати на број и распоред младежа, али правилна заштита од сунца је најбоља превенција малигне алтерације (настанка малигног меланома)!


"Испупчене" младеже треба чувати од повреде, мада повреда сваког младежа тражи да се испрати од лекара (педијатра, дерматолога а по потреби хирурга или онколога). Ово нарочито важи за оне младеже који се налазе на незгодним местима (прегиби, места изложена контакту са одећом).
Powered by Blogger.