OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

15 Јул - Догодило се на данашњи дан


1099. Крсташи су у Првом крсташком рату освојили Јерусалим и разорили га. Град је након римског разарања 70. године обновио римски цар Хадријан и претворио га у римску војну колонију, а 638. дошао је под власт Арапа и постао муслиманско свето место. Арапи су га поново освојили 1187.


1291. Умро је немачки цар Рудолф I Хабсбург, оснивач династије Хабсбурговаца. По доласку на престо (1273) дао је члановима своје фамилије у посед Аустрију, Штајерску, Крањску, Корушку и Тирол, које су постале хабсбуршке наследне земље. Тиме је ударио темеље моћи хабсбуршке монархије.
1410. Литванско-пољски краљ Владислав II Јагјело победио је, уз помоћ чешких најамника, Немачки витешки ред (Тевтонски ред) у бици код Таненберга, након чега је проширио пољско-литванску државу.

Рембрант
1606. Рођен је холандски сликар Харменс ван Ријн Рембрант, један од највећих мајстора у историји сликарства. Урадио је око 650 уљаних слика, око 300 гравира и око 2.000 цртежа, укључујући ремек дела као што су "Ноћна стража", "Изгубљени син", "Час анатомије доктора Тулпа".
Психолошка дубина његових портрета и продубљена интерпретација библијских догађаја које је радо сликао остале су до данас јединствене и непоновљиве. Његово сликарство припада стилској епохи барока. Ово доба је познато као Златно доба Холандије, када је она доживела политички, економски и уметнички процват.

Портрет Саскије 
Већ за живота Рембрантова дела су копирана и имитирана. После његове смрти критичари присталице класицизма нису имали високо мишљење о његовом колористичком сликарству, док су његове слике остале омињене и на цени код колекционара. У 18. веку појавили су се сликари у Немачкој и Енглеској који су били инспирисани његовим делом. Рембрантов живот постао је предмет мистификација и легенди. Тек су се средином 19. века појавили озбиљни истраживачи његовог живота и рада.

Дана 2. јула 1634. Рембрант се венчао са Саскијом ван Ујленбург, нећаком његовог патрона и кћерком богатог грађанина. Исте године постао је члан удружења мајстора-сликара. То му је омогућило да као самостални мајстор узима ученике. Године 1635. радио је на сликама Исакова жртва и Самсон оптужује свога свекра. Рембрантов први син Ромбертус (или Ромбартус), крштен је 15. децембра 1635, али је преминуо после неколико месци. Брачни пар Рембрант се 1636. преселио из куће трговца Ујленбурга у сопствени дом.[8] Поред уметничке активности, Рембрант се тамо бавио сакупљањем уметничких, историјских и научних експоната, биљака, животиња и предмета из егзотичних земаља (попут Индије). Рембрантови рођаци су 1638. тужили Саскију због прекомерног трошења имовине. Тврдили су да је потрошила готово 40.000 гулдена које су очекивали као наследство.[8] Исте године рођена је кћерка Корнелија, која је брзо преминула као и син.
Рембрант је 5. јануара 1639. купио нову кућу у којој се данас налази Музеј Рембрантове куће (Museum Het Rembrandthuis). За њу је узео крдит који је намеравао да врати за 5 до 6 година.[4] Последњу слику из циклуса Христових пасија израдио је 1639. Наредна година, 1640, била је година када су Рембранта погодиле две трагедије; 29. јула крштена је његова друга кћи која је убрзо умрла, док је месец дана касније умрла његова мајка.


1795. Марсељеза је званично прихваћена за химну Француске.

1865. У Даблину је рођен британски политичар и новински магнат Алфред Нортклиф, власник и један од оснивача листова "Daily Mirror", "Daily Mail" и "The Times" . Уједињавањем више листова и часописа основао је 1905.  "Asociated Newspaper", која је у наредних двадест година била најутицајнији новински концерн у Европи.

1869. Француз Иполит Меж Морис патентирао је маргарин.

 Антон П. Чехов 
1904. Умро је руски писац Антон Павлович Чехов, један од најзначајнијих приповедача и драмских писаца у руској и светској књижевности. Као драмски писац сматра се ненадмашним мајстором атмосфере и дијалога. Његове драме и данас су на репертоарима светских позоришта ("Галеб", "Три сестре", "Вишњик").
Његови познати цитати:
- "Част се не може одузети, она се може само изгубити."
- "Љубав даје крила али их и поткресује."
- "Љубав према човеку треба да се находи, не у срцу, не у стомаку, не у крстима, него у глави"
- "...привлачна је само женидба из љубави; оженити се девојком само зато што је она симпатична исто је што и купити на тржници непотребну ствар само зато што је лепа. У брачном животу најважнија спона је љубав, сполна привлачност, једно тело, а све друго несигурно је и досадно ма како смо паметно прорачунали. Дакле, није реч о симпатичној девојци, него о вољеној."
- "Здрав човек има хиљаду жеља. Болестан само једну."

1918. Општом офанзивом снага Осовине под командом немачког генерала Ериха фон Лудендорфа почела је друга битка на Марни у Првом светском рату. То је био последњи покушај Немачке да надвлада савезничке снаге на западном фронту.

1929. Умро је аустријски писац Хуго фон Хофманстал, који се прославио као аутор либрета за опере Рихарда Штрауса ("Каваљер с ружом", "Аријадна на Насосу", "Жена без сенке").

канал Москва-Волга
1937. Пуштен је у саобраћај канал Москва-Волга дуг 128 километара, дубок 5,5 а широк 85 метара, чиме је регулисана река, а град Москва постао је лука повезана са пет мора.

1941. У бици код Орше у Другом светском рату, совјетска војска први пут је употребила плотунско ракетно оружје, популарно названо "каћуша".

1958. Америчке снаге искрцале су се у Либану и интервенисале на захтев председника Камија Шамуна, омогућивши му да се поново кандидује за шефа државе.

1968. Успостављен је први директни путнички авио-саобраћај између САД и СССР. На линији Москва-Њујорк почели су да лете авиони "Аерофлота" и "Пан Америкена".

1974. На Кипру је војним ударом групе грчких официра у Националној гарди, присталица припајања Грчкој, оборен председник Макариос, а власт је преузео Никос Сампсон, бивши лидер ЕОК-е. Архиепископ Макариос је привремено напустио Кипар.

Аполо 18
1975. Совјетски и амерички васионски бродови "Сојуз 19" и "Аполо 18" лансирани су у орбиту око Земље, у оквиру заједничког програма којим је предвиђено њихово спајање у свемиру.

1983. У нападу јерменских терориста на просторије турске ваздухопловне компаније на париском аеродрому "Орли", шест људи је погинуло, а 48 рањено.

1992. У организацији Грађанског савеза Србије и Центра за антиратну акцију испред Савезне скупштине у Београду одржан је протестни скуп против дискриминације и претње припадницима других националности под називом "Жута трака". Непосредан повод за акцију било је присилно исељавање Хрвата из војвођанског села Хртковци.

1995. Војска Шри Ланке окончала је највећу офанзиву од 1987. против тамилских побуњеника, током које је погинуло најмање 300 људи.

1997. У Мајами Бичу на Флориди убијен је Ђани Версаче, италијански модни креатор, једна од најпознатијих личности из света моде крајем 20. века.
Рођен је у Ређо Калабрији, једном од најсиромашнијих крајева Италије. Његов старији брат је играо бејзбол, али је мали Ђани више волео да борави у мајчином кројачком салону. Одмалена је помагао мајци да шије и још му није било ни 10 година када је дизајнирао прву одећу. Брзо је изучио кројачки занат и постао добар кројач, каквих је у Италији било на хиљаде. У 25. години се у Милано где је почео да дизајнира одећу за веће фирме. Године 1976. је уз помоћ брата основао фирму са знаком медузе.
Од колега дизајнера га издваја много већа маштовитост и креативност. Његови модели су увек један корак испред других и увек у себи известан еротски набој. Версаче се отворено изјашњавао као хомосексуалац и претпоставља се да је то раузлог што је био у стању да и у мушку одећу удахне нешто еротике. Ослањао се на властити укус и најбоље материјале за израду одеће. Дизајнирао је и израђивао је одећу за принцезу Дајану, певачицу Мадону и мноштво холивудских звезда, те за обичне муштерије које су желеле одећу са његовим знаком. Прелаз из 1980-тих у 1990-е означио је кулминацију Версачеове креативности и продуктивности.
1999. Након уласка међународних мировних снага на Косово, у Приштину је стигао шеф цивилне администрације УН Бернар Кушнер, а војни званичници прогласили су Косово једним од најопаснијих места на свету због великог броја мина које су поставиле све стране у рату.

2000. Зимбабве је поново законом уредио статус црних сељака на фармама које су поседовали белци у свих осам провинција.

2001. Премијер Бангладеша Шеик Хасина је након пет година напустио тај положај, на којем се најдуже задржао од свих бангладешких лидера.

2003. Посмртни остаци 14 српских цивила из Паулин Двора код Осијека, убијених у децембру 1991. године, сахрањени у заједничкој гробници на Новом гробљу у овом месту.

2009. Путнички авион "тупољев",  који је летео на линији из Техерана ка Јеревану, срушио се на северозападу Ирана - погинуло свих 168 путника и чланова посаде.
Powered by Blogger.