OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Лубеница - освежава и лечи


Обично се сматра да лубеница садржи само воду и освежава када су велике врућине. Лаицима није познато да лубеница, поред течности, садржи доста витамина и минерала и да значајно доприноси нашем здрављу.Лубеница је веома погодна за исхрану у току лета, јер нам надокнађује изгубљену течност, минерале и витамине.

Лубеницу обично сматрамо воћем, иако је у ствари поврће из породице краставаца. Лубеница или бостан (Цитруллус ланатус) пореклом је из Африке а прво право узгајање лубенице као домаће врсте почело је у Египту. 


Лубеница се употребљава у исхрани у готово свим земљама света. Највећи произвођачи лубеница у свету су: Кина, Турска и Русија, а у Европи: Грчка, Македонија, Италија и Шпанија.


Лубеница је једногодишња зељаста биљка, најчешће лоптастог облика, претежно зелене боје са шарама и пругама. Унутрашњост лубенице је најчешће црвене или наранџасте боје, мада постоје и жуте лубенице (лубен-диње).


Постоји више врста лубеница насталих укрштањем, а разликују се по величини, боји, облику. Све садрже доста корисних супстанци, а нискокалоричне су. Лубеница може имати тежину и до 25 кг, а у себи садржи преко 90% воде, па је погодна за дијеталну исхрану... Лубеница се на нашој трпези најчешће налази у периоду јун-август, али заваљујући стакленицима и пластеницима (и увозу из других земаља) на нашем тржишту се може наћи од пролећа до касне јесени.


Лековити састојци  

Лубеница садржи доста воде а мало калорија, тако да је погодна као диуретик и за чишћење организма. За исхрану се користи плод лубенице. Веома је лековит и сок од лубенице или комбинација са соковима од другог воћа... У многим земљама се лубеница користи за справљање сланих, слатких јела и салата, док је код нас позната углавном као посластица и десерт. Поред плода и сока, у Африци се за исхрану користе и семенке (за неке врсте хлеба).


 

Лубеница се може користити као диуретик, а за опекотине и неке болести коже повољно делују облоге са соком од лубенице или облоге од коре лубенице.  Лубеница побољшава ПХ вредност крви, а крвне судове чисти од масних наслага.  Код дијабетичара и приликом проблема са триглицеридима, треба водити рачуна о количини лубенице која се једе. 

Лубеница је корисна намирница, природни лек за детоксикацију и антиоксиданс (за превенцију многих болести), па је препоручујемо у исхрани.  

Током лета, при великим врућинама, после обилног знојења, лубеница надокнађује изгубљену течност и минерале.


Powered by Blogger.