OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Вршац


Вршац је један од најстаријих банатских градова. Први трагови насеља на Вршачком брду потичу из времена праисторије.

У писаним изворима Вршац се први пут помиње 1427. године у писму краља Жигмунда под именом Подвршан, које указује да се насеље налазило испод врха, на коме се могућно налазила и утврда.

Вршачки замак је тврђава у Србији из XV века. Најочуванија је Донжон кула. Претпоставља се да је целу тврђаву подигао Ђурађ Смедеревац ( 1427-1456) после пада Смедерева и целе деспотовине.


Вршац се налази на југоисточном рубу Панонске низије 
у подножју Вршачких планина.

Клима је умерено – континентална. 
Посебну специфичност Вршцу даје кошава. 
Најчешће дува у рано пролеће и позну јесен.

У самом граду је вештачко језеро које је уређено градско купалиште, а у близини у Великом риту постоји велики рибњак површине 906 хектара познат као станиште великог броја барских птица и друге дивљачи.


Вршачке планине станиште су великог броја животињских и биљних врста. Има 1024  врсте дрвећа, шибља и зељастог биља. Највише је трава од којих посебан значај има кострика. Највише је трава од којих посебан значај има кострика.Вршац и његова околина познати су као виноградарски 
крај још од владавине Римљана. 


Први податак о вршачком вину потиче из 1494.године. Вршачко виногорје има више од 200 ha винограда, од чега се плантаже Вршачких вина простиру на 1700 ha.Први лет над падинама Вршачког брда извео је пилот - инжењер Аурел Влајку 
11. августа 1912. године. Почетак ваздухопловне традиције везује се 
за 1925. годину, када је основан аероклуб ,,Наша крила“. 


Први хангар направљен је 1934. године. У овом граду је рођен отац Српске драме Јован Стерија Поповић,наш најпознатији сликар Паја Јовановић, песник Васко Попа и многи други.


Православна црква Светог Николе саграђена је 1785. године
 и тада је била највећа Српска православна црква северно од Саве и Дунава.Највећа Римокатоличка црква у Србији, је црква Светог Герхарда.


Вршац је један од најзначајнијих спортских центара у Војводини и Србији. Градски клубови такмиче се у најјачим лигама у одбојци, тенису,стоном тенису, кошарци, теквонду и шаху.Аутор текста и презентације
Мр ВИОЛЕТА ТАМИНЏИЋ


Powered by Blogger.