OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

20. Јун - Догодило се на данашњи дан


1402. Одиграла се битка код Ангоре (Анкаре). Татари предвођени Тимором победили су турску војску са Бајазитом на челу.


1459. Турци заузели утврђен град Смедерево, последње упориште српске средњевековне државе, чиме је она и формално изгубила самосталност и потпала под власт Османлијског царства.

1597. Умро холандски поларни истраживач Вилем Баренц док је покушавао да пронађе североисточни поморски пролаз из Европе у Америку. По њему добило назив Баренцово море у Арктику. Делове његовог дневника 1871. пронашао норвешки капетан Карлсен.

1756. У ћелији затвора у Калкути угушила се 123 од 146 британских војника које је ухапсио индијски гувернер Бенгала. Затвор касније постао познат ка "црна рупа Калкуте".

1789. Посланици Трећег сталежа новопрокламоване Народне скупштине у Француској положили заклетву да се неће разићи док не донесу нов Устав, што је био увод у почетак Француске револуције.

1791. Краљ Луј XVI ухваћен је у покушају бекства у току Француске револуције.

Жак Офенбах

1819. Рођен француски композитор немачког пореклаере Жак Офенбах. Он је изградио прототип француске оперете и значајно допринео њеној популарности. Компоновао је око 100 музичких дела, од којих су најпознатије оперете „Плавобради“, „Париски живот“,„Орфеј у паклу“, „Лепа Јелена“ и опера „Хофманове приче“.

1819. У енглески град Ливерпул упловио брод "Савана", први пароброд који је препловио Атлантски океан. Путовање од америчке луке Савана трајало 27 дана и 11 часова.

1836. Умро француски револуционар и свештеник Емануел Жозеф Сиејес, један од вођа Француске револуције и оснивача Јакобинског клуба. Одиграо кључну улогу у државном удару 1799. којим је на власт дошао Наполеон Бонапарта.

1837. Умро британски краљ Вилијам IV. Наследила га његова нећака Викторија која је владала до смрти, 1901.

Фредерик Гауленд Хопкинс
1861. Рођен енглески биохемичар Фредерик Гауленд Хопкинс, један од оснивача науке о витаминима. 1901. годне открио је аминокиселину триптофан. С холандским лекаром Кристијаном Ајкманом 1929. поделио Нобелову награду за медицину.

1891. Британија и Холандија дефинисале границе колонијалних поседа на острву Борнео.

1895. Kаролинa Вилард Балдин постала је прва жена у свету која је добила титулу доктора наука. Код нас је то била Ксенија Атанасијевић, али тек 1922. године.

1902. Рођен српски писац и дипломата Марко Ристић, истакнут теоретичар београдске надреалистичке групе и један од представника модерне и авангарде у српској књижевности између два рата. Од 1945. до 1951. био југословенски амбасадор у Паризу.

1905. Рођена америчка књижевница Лилијан Хелман. Прославила се драмским делима која садрже оштру критику америчког друштва и мемоарима у којима је описала време макартизма.

1909. Рођен амерички филмски глумац аустралијског порекла Ерол Флин, један од најпопуларнијих холивудских глумаца.

1923. Убијен мексички револуционар Франсиско Панчо Виља, вођа сељачког покрета у револуцији од 1910. до 1917. Проглашен за мексичког националног јунака 1966.
Франсиско „Панчо“ Виља  иао је одлучујућу улогу у обарању режима Викторијана Уерте. Такође је био привремени гувернер северне мексичке државе Чивава између 1913. и 1914. Његова породица је баскијског порекла. У то време у Мексику је био познат и као „Кентаур са севера“ (шп. El centauro del norte), због својих славних јуриша коњице чији је био генерал. У Мексику, Панчо Виља је херој и многе улице и квартови носе његово име.

1933. Умрла немачка револуционарка Клара Цеткин, члан међународног радничког покрета.
1907. организовала прву међународну конференцију жена. На њен предлог 8. март проглашен Међународним даном жена.

1944. Поразом јапанске флоте окончана поморска битка у Филипинском мору у Другом светском рату.

1960. Амерички боксер Флојд Патерсон нокаутирао у мечу у Њујорку Швеђанина Ингемара Јонансона и постао први боксер који је успео да врати титулу светског првака у тешкој категорији.

1963. СССР и САД договориле се да успоставе "врућу" телефонску линију.

1973. У Аргентину се после 18 година избеглиштва вратио бивши председник Хуан Доминго Перон. За председника поново изабран у септембру 1973.

1991. Парламент Немачке тесном већином изгласао премештање престонице из Бона, који је био главни град Западне Немачке, у Берлин. Источна и Западна Немачка ујединиле се у октобру 1990.

1992. Лидери Чешке и Словачке Вацлав Клаус и Владимир Мечијар постигли договор о раздвајању Чехословачке у две државе.

1992. Председништво Босне и Херцеговине прогласило ратно стање, објавило општу мобилизацију и увело радну обавезу.

2001. Скупштина Србије усвојила Закон о једнократном порезу на екстрапрофит и екстраимовину стечену коришћењем посебних погодности у време режима Слободана Милошевића.

2000. Француски суд ослободио оптужби немачког лекара Ханса Муенка, који је радио у лабораторији у логору Аушвиц, уз образложење да је сувише стар за судски процес. Ослобађајућу пресуду против њега 1947. донео суд у Кракову у Пољској где је ухапшен после рата, а потом пуштен на слободу.

2000. Француска медијска кућа "Вивенди", односно њена кабловска ТВ "Канал+" и канадска компанија "Сиграм" постигле договор о уједињењу у послу вредном 33,7 милијарди долара, којим је практично створена нова глобална медијска група.

2001. Перуански суд осудио Американца Лорија Беренсона на 20 година затвора због сарадње с левичарском герилом у брзо угушеној побуни за свргавање перуанског конгреса.

 Первез Мушараф

2001. Вођа пакистанског војног режима, генерал Первез Мушараф, положио председничку заклетву, заменивши Мухамеда Рафика Тарара који је на тој функцији фигурирао од војног удара који је 1999. извршио Мушараф.
Рођен је у Дарјанганџу у Делхију у Индији. После поделе Индије и Пакистана његови родитељи су емигрирали у Пакистан и населили се у Карачију. Отац му је радио као службеник у пакистанској амбасади у Турској. У Турској је био од 1949. до 1956. Пре војне академије 1961, школовао се у Карачију и Лахору.


Powered by Blogger.