OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Замак Нојшванштајн
Нојшванштајн је немачки замак на југозападу Баварске близу Фусенa, 

који је саградио баварски краљ Лудвиг II 1869. године. 

Од Београда је удаљен 1040 километара, од Салзбурга 330 км, од Љубљане 550 км ....

Нојшванштајн један је од најпознатијих замака и романтичних призора 
на свету и омиљено туристичко одредиште. 💗
На само пет километара од аустријске границе, у Баварској, налази се очаравајуће место Старог света - Фусен (Фüссен). Место лежи у подножју Алпа, окружено је једним од највеличанственијих природних амбијената у свету, а на брду изнад Фусена, као у бајци, сместио се Нојшванштајн замак. Знатно се издижући изнад села, замак привидно дели планине, од којих неке достижу и 2.000 метара, чинећи призор нестварним.
Грађен је од 1869. до 1886. углавном у стилу немачке романике из 13. века, премда врло слободно интерпретиране. Поједини детаљи су преузети из стварних зграда, али је замак у целини оригинална грађевина.
Овај дворац је заоставштина краља Лудвига II, луцидног и стидљивог немачког владара, који га је саградио као омаж великом композитору, Рихарду Вагнеру. Лудвиг II није доживео да види свој дворац у пуном сјају, јер је умро под мистериозним околностима.

Чим се приближите дворцу биће вам јасно зашто је баш та грађевина нео-романског стила била инспирација Волту Дизнију за дворце у класичним цртаним филмовима.
Посетити замак, закорачити унутра заиста значи бити део бајке.


Упркос средњовековном изгледу, Нојшванштајн је препун правих чуда технолошких достигнућа тог времена. Структура користи парне машине, електричну енергију, модерно проветравање, савремен водоводни систем на свим спратовима и грејне цеви.


Сада је скоро заборављено да је Лудуиг II био покровитељ модерних проналазака и да је пионир увођења електричне енергије у јавни живот у Баварској. Његове палате су први објекти који су користили електричну енергију и остале комфоре савремене технологије. Кроз своје активности грађења Лудвиг је успео да сачува многе занате у животу, знање и стручност које би иначе замрло. Својим радом он је такође обезбедио значајне приходе занатлијама, градитељима, гипсарима, резбарима и декоратерима.Powered by Blogger.