OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Минхен - Немачка

Минхен (нем.München) je главни град немачке покрајине Баварске. Минхен је трећи по величини град Немачке након Берлина и Хамбурга. Налази се на обалама реке Изар, на самим обронцима Алпа и на надморској висини од 530м.


Пошто су се у старом и средњем веку овде укрштавали путеви од запада према истоку и од севера према југу Минхен је постао јако значајна раскрсница путева као и трговачки центар те регије.

Захваљујући овом географском положају Минхен и дан данас представља важну раскрсницу путева како копнених тако и ваздушних. Минхен (са околином) има око 2 милиона становника. Процењује се да у Минхену живи више од 400.000 странаца. Оволико велики број странаца довео је до тога да Минхен поприми обележја једног космополитског града. 
    
Први подаци о Минхену потичу из 6. века нове ере када су Баварци, племе Алемана, основали више насеобина на реци Изар. Крајем 10. века и почетком 11. века монаси оснивају манастир који се звао Апуд Мунихен, од тога потиче данашње име за овај град. 1158.године Хенрик Лав оснива град коме даје име Минхен. Најзначајнији владар коме Минхен дугује данашњи изглед је краљ Лудвиг Први (владао 1825.-1848). Он је Минхен уздигао до културне и духовне престонице Европе у то доба и спречио индустријализацију, зато данас Минхен представља један од ретких градова у Немачкој који је успео да фабрике удаљи од града. 


Након Првог светског рата долази до великих промена у Минхену када наступају глад и сиромаштво. У Другом светском рату Минхен је претрпео огромне штете, неки делови града су потпуно уништени а чак 70% зграда срушено, али су ипак сачуване значајне средњовековне грађевине, као Минхенска катедрала и градска већница. Почетком 1950.године нагло долази до развоја Минхена, а највећи напредак Минхен је остварио за време летњих Олимпијских игара 1972.године, као и за време Светског првенства у фудбалу 1974.године.


Минхен је данас познат трговачки, културни и високошколски центар Немачке. Познат је по бројним музејима и по огромној производњи пива. 

Подељен је на стари и нови део. Стари део је западно од реке Изар и у њему се издваја највећи трг Marienplatz. У овом делу се налази велики број грађевина из ХVIII века које су граћене под јаким италијанским утицајем. Издвајају се црква Frauenkirche и Готска катедрала висока 99м.


У новом делу града једну од најимпозантнијих граћевина представља Максимилианеум- зграда баварског Парламента. Овде се налазе и многи музеји по којима је овај град чувен.Октобарфест је засигурно највећи догађај у години за Минхен. Милиони људи из свих делова света долазе на овај фестивал да би слушали живу музику, дружили се и пили огромне количине пива. Фестивал се одржава сваке године још од 1810.године.


Powered by Blogger.