OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Припрема за родитељски састанак


      Просветни радници су посебан сој. Одговорни су и вредни. Траже послушност па су зато и сами послушни. Ништа не препуштају случају или машти на вољу.


За све имају план и програм. Зато они и за родитељски састанак пишу припреме. Помало су и старомодни па своје припреме исписују пенкалом читким рукописом. Ево како изгледа припрема за сусрет са родитељима ученика. 


-          Прво би требало да кажем да је ово најслабије и најнедисциплинованије одељење у школи. Или , можда, ипак да то не кажем. Испашће да се не трудим довољно и да сам за неуспех сам(а) крив(а ). Боље да прећутим. Напашће ме толики људи.

-          Онај Петар има укор. О томе треба да их обавестим, али не знам како да објасним зашто му пишемо 5 из владања ако има укор. Неће схватити да је такав пропис и препорука виших инстанци и људи задужених за развој омладине. Можда је онда боље и то да прећутим. Неће људима ништа бити јасно. Помислиће да сам ја конфузна ( далеко било) и да не умем да објасним целу ствар. Боље да држим језик за зубима.

-          На контролном је било много јединица. Срам их било, ништа не уче! Али како то да изнесем кад су баш јуче на телевизији причали да су наставници криви „ за овакво стање у образовању“, не труде се довољно. Зар да сечем грану на којој седим? Боље да и то прећутим.

-          Њих троје ми није предало последњу рату за екскурзију, али њихови родитељи и онако неће доћи. Па иако дођу, где смем пред свима да износом такав податак кад мора да се поштује право на приватност ученика.Помислиће да ми зарађујемо на деци (сачувај Боже). Бојим се отићи ће  у Министарство па ће се дићи халабука ни око чега. Боље да сам(а) платим те заостале рате него да уносим немир и натоварим себи још ту беду на врат. И , наравно, боље да и ово прећутим.

-          Родитеље треба упознати и са развојним планом и стратегијом образовања. Како то да изведем кад се закон мења следеће године па ће испасти да је ово што говорим непроверено и застарело. Боље да сачекам ту проклету следећу годину па да људима све потанко изложим.Морам и ја да пратим најновије тенденције у развоју образовања. Иначе, рећи ће да нисам у току. ( таман посла). Зар да просветни радник не иде будућности у сусрет и не припрема генерације за нови живот? Зато је, за сада, паметније да и ово прећутим.


    Има још теза у овој припреми за родитељски  састанак. Ово су само неке. Заборавих да кажем да је врли просветни радник понекад помало и збуњен. Или, можда, да и то прећутим


Слађана Хаџић

Powered by Blogger.