OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Пост, молитва, исповест и причешће

ПОСТ

Пост има порекло у рају када су Адам и Ева живели срећни и заједно са Богом. Бог их је као добри отац упозорио да не једу са дрвета „познања добра и зла“, јер ако једу изаћи ће из раја и умреће.

Људи нису послушали Бога и изабрали су смрт. Ми хришћани хоћемо да послушамо Бога и зато постимо да се вратимо у рај. Господ Исус Христос, постио је 40 дана и ноћи. Он нас учи да је најбоља одбрана од зла-пост и молитва.

Постоје једнодневни и вишедневни постови. Средом постимо јер су тада осудили Христа, а Петком јер су га тада разапели. 


Посни дани:

Једнодевни постови:

Дан пре Богојављења
Дан Воздвижења часног крста - Крстовдан
Дан Усековања главе Св. Јована Крститеља
Свака среда и петак (сем за време трапавих седмица)


Велики годишњи постови:

Васкршњи пост (Велики, Часни) - 7 седмица
Петровски пост (Апостолски) - (трајање зависи од датума када пада Васкрс, око 40 дана)
Госпоински пост (Богородичин) - 2 седмице
Божићни пост - 40 дана

Неке недеље су разрешене поста ("трапаве седмице"). Нпр. недеља после Васкрса је разрешена на пост у среду и петак као и недеља после Божића.

Постови се разликују по строгости у храни тј. да ли се у посту једе риба, јела на уљу или води. Зато вама свештеници прилагођавају пост у зависности који сте разред. МОЛИТВА
Бог није створио људе да би Га молили, већ да уживају у рају заједно са Њим. Када су људи погрешили и изашли из раја, од тада се молимо Богу, да нам опрости што смо погрешили.

Постоје молитве пре и после спавања, јела и учења, а најважније је „Оче наш“ који нам објашњава да нам је Бог – Отац, а ми људи треба да живимо као браћа и сестре у љубави и слози.


Молитва је - вода жива, којом душа гаси жеђ.

СВ. ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

Сви људи имају потребу за молитвом, више него што дрвеће има потребу за водом. Зато што нити дрвеће може да даје плодове уколико не упија воду кроз корење, нити ћемо ми моћи да доносимо скупоцене плодове побожности уколико се не напајамо молитвом. Зато треба и када устанемо из постеље да предухитримо сунце службом Богу; и када седимо за столом ради обеда и када се спремамо за починак. Или боље речено - сваког часа треба да узносимо молитву Богу, прелазећи тако помоћу молитве један пут који је једнак дужини дана.

                                                                     
                                                               ИСПОВЕСТ

    
       Господ Исус Христос нас учи да ако нешто погрешимо треба да се покајемо и извинимо Богу, а добри Бог ће нам све опростити.

Зато не треба да будемо као Јуда који је издао Христа, већ као покајни разбојник на десном крсту који се у последњим моментима живота покајао, исповедио Богу. У исповести слободно говори пред свештеником јер он твоју исповест неће никоме рећи, већ ти он помаже да избациш из себе грех и постанеш бољи човек .


Грех који си исповедио труди се да не поновиш.
ПРИЧЕШЋЕ

Када идемо у госте домаћину дарујемо пиће, домаћици цвеће, а деци играчке и чоколаду.

         

Тако се у Цркви Богу дарује хлеб и вино коју Бог претвара у духовну храну-тело и крв Христову. То нам је показао Господ Исус Христос на Тајној вечери са својим ученицима. Господ је још рекао:“ Ко једе Тело Моје и пије Моју Крв живи у Мени и Ја у њему и има живот вечни,а Ја ћу га васкрснути у последњи дан“.

Најважнија ствар на свету за вернике јесте причешће јер се тада сједињујемо са Богом. Ко живи са Богом на земљи, живеће заувек са Богом и у Царству Божијем.

Похвалимо Лазара Таминџића који је на међународном конгресу у Русији представљао нашу ОШ "Бора Станковић" и Србију. Тема рада била је „Лепота Божијег света“, а од 1600 радова, Лазарев је ушао у првих 70.

Будите добра и послушна деца за шта вас је Бог створио, учитељи учили, а родитељи васпитавали.Powered by Blogger.