OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

5. Април - Догодило се на данашњи дан


5. април је у православном календару 
најранији датум Ускрса.
1242. - У бици на залеђеном Чудском језеру, Руси су под командом кнеза Александра Невског потукли немачке и холандске ритере, спречивши их да окупирају северозападне области Русије.


Идеје о човеку као слободном појединцу и држави као вештачкој творевини насталој на основу уговора појединаца, изнео је у делима "Левијатан", "Основи природног закона и политике", "О телу", "О човеку", "О грађанину", "О слободи и нужности". 1588. - Рођен је енглески филозоф Томас Хобс. био је енглески филозоф, представник класичног енглеског емпиризма.Покахонтас

1614. - Индијанка Покахонтас удала се за енглеског колонисту Јохна Ролфеа. Покахонтас (1595 - 21. март 1617) је била индијанска принцеза.  Право име јој је било Матоака што на језику њеног народа значи мала чигра. Ушла у историју захваљујући томе што је ризикујући свој живот 1609. спасла живот енглеског капетана Џона Смита. Релативно кратак живот Покахонтас је постао предметом бројних књижевних дела, при чему су се на оскудне историјске податке надовезивали митови и легенде које су често имале различити идеолошки садржај.

1654. - Вестминистерски споразум, крај првог Енглеско-Холандског рата.

Казанова
1724. - У Венецији је рођен Ђовани Ђакопо Казанова. Током бурног живота био је ученик верске школе, секретар кардинала, венецијански поморски официр, опат, коцкар, алхемичар, виолиниста, шпијун, библиотекар, а у историју је ушао као неуморни љубавник. 


1790. - Измишљене су пертле.

1794. - Гиљотиниран је француски револуционар Жорж Дантон (Георгес), вођа радикалне групе монтањара, противника монархије у француској револуцији. Противио се револуционарном терору, због чега је дошао у сукоб с вођом јакобинаца Робеспјером (Робеспиерре), који га је оптужио за издају и послао на гиљотину.

Јосиф Панчић
1814. - Рођен је Јосиф Панчић, научник, ботаничар и први председник Српске академије наука. Радио је неуморно на проучавању флоре Србије. Главно део: "Флора кнежевине Србије"; поред тога, објавио је и "Прилоге", посвећене флори Бугарске и Црне Горе, као и низ расправа.
Открио је нову врсту четинара која је по њему названа Панчићева оморика, а по њему је назван и највиши врх Копаоника (Панчићев врх) на коме се налази маузолеј са његовим посмртним остацима.
Панчић је рођен у селу Угрини код Брибира, у Винодолу, Хрватска (некада Аустријско царство), као четврто дете Павла и Маргарите. Према предању, Панчићи су пореклом из Херцеговине и од давнина су се доселили у село Угрини, које се налази на северним огранцима Велебита у саставу Винодолске општине.
Године 1855. Панчић је први пут чуо да у Западној Србији постоји посебна врста четинара - оморика. Десет година касније је добио две њене гране. Требало је да прође још десет година да на планини Тари, у засеоку Ђурићи, 1. августа 1877 (Према неким изворима 1875.?). пронађе до тада непознати четинар - оморику која је по њему добила име - Панчићева оморика (Picea omorika (Pančić) Purkyne) Током свога вишегодишњег рада открио је 102 и описао око 2.500 биљних врста. У Лицеју и доцније у Великој школи Панчић је остао до краја живота.

1841. - У нишком, лесковачком, пиротском и врањском крају избила је буна народа против Турака, позната као Милојева и Срндакова буна, коју су предводили Милоје Јовановић и Никола Срндак. После борби крај Прве Кутине и Горњег Матејевца, Турци су 23. априла 1841. у крви угушили буну, многа села спалили, а Јовановића погубили.


Абрахам Геснер
1855. - Абрахам Геснер је био канадски лекар и геолог који је патентирао керозин. Петролеј (керозин) је познат као парафин и јако запаљива угљоводонична течност. Назив му потиче од Грчке речи keros што значи восак. Керозин се највише користи као гориво за ваздухопловна возила као што су авиони, ракете и друге врсте летјелица. Његова температура сагоревања је слична као код дизела, тачка мржњења им је испод -60°C. 

1865. - Умро је српски композитор, пијаниста и хоровођа, Корнелије Станковић, значајан за српску музику као оснивач националног правца, записивач и хармонизатор српског црквеног појања.  Школовао се у Араду, Сегедину, Пешти, а у Бечу је студирао композицију. У Сремским Карловцима проучавао је и бележио дотад само усменом традицијом сачувано српско црквено појање, а потом је био хоровођа Београдског певачког друштва. Допринео је интересовању страних композитора - посебно руски, укључујући Петра Чајковског ("Словенски марш") и Николаја Римског Корсакова ("Фантазија на српске теме") - за српску музику . Дела: "Православно црквено појање у српскога народа", "Српске народне песме" у шест свезака које је хармонизовао за хор, за глас и клавир, или само за клавир. 

1887. - Краљ Милан Обреновић је наименовао првих 16 чланова Србске краљевске академије, потом Српске краљевске академије, претходнице Српске академије наука и уметности. Од 1888. академици су сами бирали сталне и дописне чланове.

Лајош Зилахи
1891. - Рођен је Лајош Зилахи, мађарски романсијер и драматичар. Већ је његово прво дело, "Самртно пролеће", побудило пажњу фабулом и индивидуалношћу стила. Роман "Арарат", написан после Другог светског рата, као и наставак тог романа, "Анђео у бури", објављени су на више европских језика. Један је од мађарских позоришних писаца који су пожњели највећи успех изван своје земље. Главна дела: "Душа повратница", "Сунце сија", "Дрвени торњеви", "Сибир", "Генерал"...

1891. - Одиграла се прва међународна рагби утакмица између Шкотске и Енглеске.

1896. - Отворене су прве савремене Олимпијске игре у Атини на којима је учествовало 484 такмичара. На њима су учествовали само мушкарци, а жене су почеле да се такмиче од 1900. године.

1902. - На стадиону Иброкс Парк у Глазгову погинуло је 20, а повређено најмање 200 људи када се срушила трибина током фудбалске утакмице између Шкотске и Енглеске.

Херберт фон Карајан
1908. - Рођен је аустријски диригент Херберт фон Карајан, један од највећих диригената 20. века. Прво музичко образовање Херберт је стекао од свог оца, који је, као аматер, свирао кларинет у Моцартовом оркестру, а који га је научио да свира кларинет. Био је диригент Берлинске филхармоније и Бечке државне опере. 
После школовања на Бечком Конзерваторијуму, децембра 1928. године са оркестром ове музичке установе започиње своју диригентску каријеру. Наступао је широм Европе и света, а најбољи тренуци у његовој каријери су наступи са Бечком и Берлинском Филхармонијом и уметничка руковођења овим ансамблима. У сећању многих поштовалаца класичне музике остао је Карајанов наступ са Бечком Филхармонијом на Новогодишњем Концерту 1987. године.
1914. - Извршена је прва успешна трансфузија крви.

Чарли Чаплин
1931. - Чарли Чаплин је добио француски национални орден - Легију части.

1941. - У Београду је, пред зору, у официрском пучу свргнут регент кнез Павле Карађорђевић и на престо је доведен малолетни краљ Петар ИИ Карађорђевић. Збачена је и влада Драгише Цветковића и Влатка Мачека и образована нова с генералом Душаном Симовићем на челу. Касније током дана народ је поздравио пуч масовним демонстрацијама у Београду и другим градовима Србије, јер је то значило раскидање споразума потписаног два дана раније у Бечу о приступању Југославије Тројном пакту. Јавно су спаљиване немачке и италијанске заставе, цепане слике Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија и извикиване пароле "Боље рат него пакт", "Боље гроб него роб".

1945. - Председник привремене владе Југославије Јосип Броз Тито потписао је у Москви уговор о пријатељству и узајамној помоћи и послератној сарадњи бившег СССР-а и Југославије.

1955. - Винстон Черчил даје оставку на функцију премијера Велике Британије. Његово место заузима Ентони Еден.

Исидора Секулић
1958. - Умрла је српска књижевница Исидора Секулић, изузетан стилиста широког образовања и високе културе, танани посматрач људских живота и судбина, писац високе духовности и префињеног духа, уз то члан Српске академије наука и уметности. Критичари је сматрају класиком српске књижевности, а поводом њене смрти један од критичара је оценио да је умро "литерарно најкултурнији човек нашег тла од Ћирила и Методија до јуче, до данас, можда до прекосутра". Сарађивала је у свим бољим српским и хрватским књижевним часописима. Била је познавалац многих језика, изврстан и веома плодан преводилац, нарочито с енглеског језика. Дела: путопис "Писма из Норвешке", роман "Ђакон Богородичине цркве", приповетке "Хроника паланачког гробља", "Сапутници", "Госпа Нола", есеји "Аналитички тренуци и теме", "Записи о моме народу", "Мир и немир", "Његошу - књига дубоке оданости", "Говор и језик културна смотра народа". 

1958. - Хрушчов је постао совјетски премијер.


1963. - Битлси добијају своју прву сребрну плочу за "Плеасе Плеасе Ме" .

1964. - У Лондонском метроу пуштени су у вожњу први возови без возача.

1967. - Вил Чемрлен поставља рекорд НБА лиге скоком од 41 метар.

1971. - Прорадио вулкан Етна у Италији.


1975. - У Тајпеху, главном граду Тајвана, умро је кинески генерал и политичар Чанг Кај Шек (Цханг Каи-схек). Поражен од снага Мао Цетунга, Чанг се 1949. повукао са остатком својих трупа на Тајван (Формозу), где је прогласио Републику Кину којом је владао до смрти.

1989. - Пољска влада је легализовала опозициони раднички синдикат "Солидарност". Основана 1980. као независни синдикат, "Солидарност" је убрзо прерасла у масовни друштвено-политички покрет са око 10 милиона следбеника.

1992. - Грађани Сарајева, у жељи да спрече даље националне сукобе, опколили су зграду Скупштине БиХ, захтевајући да се образује влада националног спаса. На њих су пуцали снајперисти из оближњих солитера. Погинуло је осам, а повређено 50 демонстраната.

1995. - 64. додела Оскара. За најбољи филм проглашен је "Форест Гамп", за најбољег глумца Том Хенкс, а за најбољу глумицу Џесика Ланг. 

1997. - Умро је амерички писац Ален Гинзберг (Аллен Гинсберг). Његова збирка поезије "Урлик и друге песме" (1956) сматра се најзначајнијим делом битничког покрета педесетих година 20. века.

1999. - Умро је Сол Белоу (Саул Беллоw) добитник Нобелове награде за књижевност и један од најзначајнијих америчких писаца после Другог светског рата.

1999. - У ваздушним ударима НАТО-а на СР Југославију погођен је центар Алексинца. Погинуло је 17 цивила.

1999. - Либија је предала шкотском правосуђу двојицу својих држављана оптужених за рушење путничког авиона у 1988. изнад Локберија (Шкотска) када је погинуло 270 путника. УН су суспендовале санкције против Либије уведене 15. априла 1992. године.

2001. - МУП Србије доставио Тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Марије Милошевић, кћерке бившег предсједника СиЦГ и оптуженика за ратне злочине Слободана Милошевића. Пријава поднешена због кривичног дјела изазивања опће опасности и неовлаштеног посједовања и кориштења ватреног оружја.


2002. - Почела офанзива израелске војске на Џенин.

2003. - Америчке снаге ушле у Багдад.

Багдад
Багдад (срп. Божији поклон) је главни град Ирака. Други је највећи град у југозападној Азији, после Техерана. Налази се на реци Тигар и био је насељен од давних времена. Добио је на значају пошто га је 762. године Халиф ел Мансур (754—775) изабрао за престоницу Абасидске династије.


2005. - У 90. години умро је Сол Белоу, добитник Нобелове награде за књижевност и један од најзначајнијих америчких писаца после Другог светског рата.


 Сол Белоу, добитник Нобелове награде за књижевност

2006. - Умро је Мирослав Печујлић, професор Правног факултета. Ректор београдског универзитета био је у два мандата. Важио је за изузетног предавача, а много је учинио и на плану емпиријског и теоријског развоја социологије али и других друштвених наука.

Чарлтон Хестон
2006. - Умро је амерички уметник руског порекла Ален Карпов, који је установио хепенинг као уметничку форму изражавања. Године 1959. одржао је у галерији Рејбен у Њујорку први хепенинг под називом "18 хепенинга у 6 делова".

2008. - Умро је амерички глумац Чарлтон Хестон, добитник Оскара 1959. за улогу у филму "Бен Хур". Славу је стекао играјући Мојсија у филму "Десет заповести". Тумачио је низ херојских и историјских ликова током 50-их и 60-их, а био је познат и као активиста за људска права.

Powered by Blogger.