OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Друштвене мреже - Болест 21 века


Друштвене мреже - гробари правог пријатељства

Твитер, Фејсбук, и остале друштвене мреже замениле су реалне пријатеље виртуелним. У спискове пријатеља се додају стотине, хиљаде, десетине хиљада људи – по правилу сасвим непознатих. Тако настаје адикација.


Неки људи могу постати зависни од “Фејсбука”, као од било које дроге. Научници су због тога осмислили посебан тест којим можете утврдити да ли сте једна од тих особа. 85 одсто корисника “Фејсбука” ту мрежу посећује свакодневно. Ипак то није довољно да се свако од њих прогласи зависником. У већем ризику су особе које су “анксиозне, или несигурне”, јер су сувише стидљиве да би разговарале с другим људима лице у лице.


 Организоване, амбициозне и екстровертне особе такође су чести корисници “Фејсбука”, али нису зависници, сматра психилог Сесилија Шоу Андреасен.


Тест: Откријте да ли сте зависни од друштвених мрежа

На свако од следећих питања, дајте неки од понуђених одговора и саберите бодове који се налазе у заградама: врло ретко (1), ретко (2), понекад (3), често (4), веома често (5).


1. Проводите много времена размишљајући о “Фејсбуку”.

2. Осећате потребу да све чешће одлазите на ту интернет мрежу.

3. Користите “Фејсбук”, како бисте заборавили на приватне проблеме.

4. Покушавали сте да смањите време проведено на друштвеној мрежи, али безуспешно.

5. Постајете узнемирени, ако из неког разлога немате приступ “Фејсбуку”.

6. Користите “Фејсбук” толико, да се то одражава на ваш посао / студије.

 Ако сте одговорили са “често” или “увек” на барем четири од ових исказа, онда сте зависни од “Фејсбука”.


Адикација је вештачка промена психичког стања, рекао је руководилац Центра за социјалну и судску психијатрију Сербски Положи.

Постоји хемијска зависност која се појављује после пријема алкохола, наркотика и других средстава јаког дејства. А у последње време се појавила и нехемијска адикација – игроманија и интернет -зависност.


Она се појављује код несигурних људи, који не умеју да контролишу поступке, нису у стању да решавају сложене ситуације. Они покушавају да пронађу начин да промене своје стање. 


Многи урањају у виртуелни свет, где почињу да се осећају комфорно.
Дописију се, отварају душу, изражавају своје мишљење. Чине то што нису у стању да ураде у обичном животу.


Powered by Blogger.