OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Излет четвртих разреда, Дворац Дунђерски 2012- времеплов
ИЗЛЕТ 
Београд - Ковачица – Идвор – Дворац Дунђерски

Излет је протекао у лепом расположењу ученика и наставника
 и доброј организацији агенције Луксим. 


Водичи, кустоси музеја и учитељи упознали су ученике са знаменитостима које смо видели.
Аранжман је обухватао обилазак Ковачице где смо посетили Галерију наивне уметности.Ковачица „метропола наиве”, позната по својим прворазредним сликарима наиве. Као прва сеоска галерија у бившој Југославији отворена је 1955.


О њима не говоримо, јер слике говоре у име њих и уместо нас.


По Гетеу :
„Уметност је зато да се гледа а не да се о њој говори”Од важнијих знаменитости и културног наслеђа ученици 
су посетили Дом културе Михајла Пупина у Идвору.


Ту су ученици погледали 10 минутни филм о животу овог нашег истакнутог научника.


Обишли смо идворске задужбине међу којима је и посета родне куће Михајла Пупина у којој су ученици видели изложбене експонате вазане за најзначајније проналаске нашег научника. Са пашњака до научењака

„Одједном се указа познати торањ на идворској цркви, а затим забрујаше, на вечерње, слатки звуци црквених звона, будећи у мени безбројне успомене. Осећах да ме потресају дубоки осећаји”.

( одломак из аутобиографије „Са пашњака до научењака”)


Пупинови калеми 

У музеју се налазе и неки експонати везани за важнија 
научна открића Михајла Пупина.


По обиласку свих планираних садржаја отишли смо у посету дворцу Дунђерски који је грађен пред крај 19. и почетком 20. века. Дворац је задужбина чувеног банатског велепоседника Богдана Дунђерског. Дворац ДунђерскиДворац Дунђерски подигнут је као задужбина истакнутог банатског велепседника Богдана Дунђерског с краја 19. и почетком 20.века.
Дворац је окружен лепим парком, базеном и кулом. Поред дворца смо и обишли Капелу светог Ђорђа у којој се налазе посмртни остаци грофа Дунђерског. Капелу је осликао његов пријатељ а наш истакнути сликар Урош Предић. У комплексу дворца налази се и ергела коња , где је деци омогућено да јашу коње.
После обиласка уследио је ручак. Након тога, ученици су имали део слободног времена које су провели играјући се на оближњем игралишту. После тога уследио је повратак за Београд.
Препоручујемо овај излет јер по многим занимљивим активностима оправдава оно што сваки одлазак нуди а то су забава, дружење и наравно учење кроз игру. 


Аутор текста: наставница Нена МарићPowered by Blogger.