OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Штетност мобилних телефонаДеца су данас великим бројем реклама подстакнута на коришћење мобилних справица. Мобилни се у Америци чак рекламира са малим дететом које се смејуљи држечи га на увету. Деца се маме бојама, музиком, игрицама… 


Деца су постала толико опседнута мобилним апаратима па чак и спавају са њима, слушајући музику у кревету. Док шетају улицом мобилни телефон не испушају из руке, док из њега трешти музика. 


Родитељи више пута дневно зову децу па чак и када се играју испред зграде и могу их дозвати преко тереасе. Али то више није у моди и дозивање и грдњу деце преко прозора у Београду више не можете чути.     

Кумулативно дејство микроталаса, после пет и десет година коришћења мобилног телефона има своје већ видљиве последице, бројна су оштећења нервних ћелија, изражене су менталне неспособности адолсцената и драстично повећан број тумора  мозга. 
Алармантна упозорење већ стижу из читавог света. “Journal of the American Academy of Pediatrics” је још 2005. потврдио да су деца посебно осетљива на промене у електромагнтеном пољу због тога што им је нервни систем још у фази развоја. Њихово мождано ткиво је проводљивије за ове таласе, као и њихов мањи костур. Научници су открили да зрачење мобилног телефона одмах узрокује промене у протоку крви у мозгу и подстиче истакање калцијума из ћелија мозга, чиме ћелијска мембрана слаби и почиње да пропушта.     Стручњаци који се баве проценом ризика од рака недавно су објавили информацију да би мобилни телефони могли да изазову рак мозга. 

 Саопштење је издала Међународна агенција за истраживање рака. "После разматрања свих расположивих доказа, закључено је да радиофреквенције електромагнетних поља могу бити канцерогене за људе", каже Џонатан Самет, шеф катедре за превентивну медицину на  медицинском факултету. "То смо закључили на основу ревизије доказа који показују повећан ризик од глиома, врсте малигног рака мозга, повезаног са употребом мобилних телефона."  Откриће да је употреба мобилних телефона "вероватно канцерогена" значи да коришћење мобилних телефона може, али и не мора, изазвати специфичан облик рака мозга који се зове глиом. Овакав налаз значи да је хитно потребно истраживање о томе да ли мобилни телефони заправо изазивају рак и на који начин то раде.  


Процењује се да око 5 милијарди људи широм света поседује и користи мобилни телефон. Изложеност магнетним пољима (зрачењима) које ствара мобилни телефон (али и бежични) рапидно се повећава, нарочито када се телефон држи чврсто поред главе. 

Деца су посебно изложена овом ризику, не само због тога што су им лобање тање већ и зато што ће током живота више времена бити изложена зрачењу у односу на садашње одрасле особе.
Powered by Blogger.