OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

„Отаџбина је ово Србина“ - Милена Срејић


Родољубље је снажна љубав човека према својој отаџбини, роду и рођенима. Род представља јединство и слогу народа у својој домовини.


            Родољуб је Карађорђе, који је од сиромашног сељака постао вођа српског устанка, родољуб је кнез Лазар, Милош Обилић и многи други преци чије су жртве део наше богате историје. Тај храбри и непоколебљиви дух бораца остао је део нашег менталитета до дан-данас.

Само име Гаврила Принципа садржи принца и архангела.

Он је, у Сарајеву, целом свету показао да Срби нису и никада неће бити ничији робови. Народ је сложно стао у одбрану своје отаџбине и када је трећина мушког становништва жртвована за слободу. Нисмо се предали ни када је Хитлер бомбама сравнио са земљом наш главни град, ни када је за једног њиховог војника стрељано стотину наших, ни када је чета ђака стрељана у једном дану. Чак ни логори за недужну децу нису зауставили наше јунаке чије победе и дан-данас славимо. Наш задатак је да их никада не заборавимо и да тај дух сачувамо пренесемо на будуће генерације. О томе нам пева Јован Јовановић Змај у песми „Светли гробови“: „где ја стадох, ти ћеш поћи“и многи други значајни песници као што су десанка Максимовић, Ђура Јакшић, Оскар Давичо...

            Као што видимо, до дана данашњег непријатељи нам не дају мира; желе да нам одузму теруторије, али све док се боримо и угледамо на своје претке наћемо им дозволити да нам учене још зла.

            Није само борба за опстанак и слободу кроз ратове једини вид родољубља. Патриота је и онај ко, поред свих невоља, неправди и криза, ради и ствара мислећи на будућност наредних генерација. Дужност нам је да тежимо вишем циљу, да се као пирамида уздижемо ка небу, да од Србије направимо боље место за живот из ког млади нечће одлазити, већ ће бити поносни на своје порекло.

            Наши тенисери, ватерполисти, кошаркаши побеђују на светским првенствима. И то је родољубље, када се подигне наша застава и чују речи наше химне.

            „Кад наступе борбе дани,
              К победи ме води ход.
              Боже, спаси, Боже храни,
              Српске земље, српски род“


                                                            Милена Срејић, 8-4.
ОШ "Бора Станковић", Београд

Powered by Blogger.