OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Пепељуга


Пепељуга је једна од најпознатијих бајки, први пут објављена 1697. године у делу Шарла Пероа. Најчитанија верзија „Пепељуге“ је она коју су написали Браћа Грим.

Међутим, српска верзија ове бајке забележена по народном предању од стране Вука Стефановића Караџића је старија од варијанте Браће Грим, јер је објављена 1821. године.
Браћа Грим су своју верзију објавили касније. Познато је да су Браћа Грим били преко Вука упознати са српском народном прозом јер су је и преводили на немачки језик.

У овој бајци девојка по имену Пепељуга остаје без оца и мајке, и наставља да живи са маћехом и њеним грозним полу-сестрама. Пепељуга је била приморана да ради најтеже послове у кући, уместо њене маћехе. Једног дана, стигне позивница за краљевски бал у којој је писало да су позвате све неудате девојке. Пепељуги је било дозвољено да иде на бал под условом да уради све послове у кући. Она стиже да уради све послове, али не и да сашије хаљину. Али мишеви и птице су јој сашили хаљину. Видевши то љубоморне полу-сестре су јој поцепале хаљину. Јадна Пепељуга открива добру вилу која јој помаже, али јој каже да ће чаролија трајати само до поноћи. Пепељуга је на балу плесала са принцем заборавивши на сат. Када је сат откуцао поноћ Пепељуга је побегла заборавивши стаклену ципелицу. Принц је наредио да све девојке пробају ципелицу како би нашао Пепељугу. Када је дошао ред да Пепељуга проба ципелу зла маћеха је сломила ципелу, али на срећу Пепељуга је имала другу. Принц је оженио Пепељугу и живели су срећно до краја живота.

Powered by Blogger.