OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Најлепши мостови на свету ...."Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова. Они су важнији од кућа, светији, општији од храмова. Свачији и према сваком једнаки, корисни, подигнути увек смислено, на месту на коме се укршта највећи број људских потреба, истрајнији су од других грађевина и не служе ничем што је тајно и зло."


Иво Андрић

Понте Векио (итал. Ponte Vecchio; у преводу „стари мост“) је један од најпознатијих мостова у свету и препознатљив симбол Фиренце. Понте Векио  је најстарији европски мост који је у потпуности изграђен од камена. Изграђен је 1345. године.


Мост се налази на реци Арно на месту где је она најужа. Овде је, како се верује, постојао мост још за време старог Рима. Познат је по малим дућанима који се налазе на самом мосту (углавном драгуљарницама). Сматра се да су те радње постојале на мосту од самог настанка моста, пошто су власници радњи на тај начин избегавали плаћање пореза (с обзиром да су се ти дућани практично налазили на „ничијој земљи“).


Дуж моста налазе се бројни катанци закључани на разним местима, а наручито их има у близини статуе Бенвенута Челинија.Обичај са катанцима се примењује тек од скора, мада је познато да се ово примењује још од раније у Русији и Азији. Верује се да ће заљубљени пар који закључа катанац и баци кључ у реку остати заувек заједно. Због великог броја катанаца који туристи стављају на мост, градска администрација је увела казне од 50 евра како би спречила да катанци оштете овај вековима стари мост.

*   *   *   *   *

Сиднејски лучки мост (Sydney Harbour Bridge) је једна од знаменитости Сиднеја. Мост спаја сиднејски пословни центар (Central Business District) са северном обалом. Драматични поглед на лучке воде са мостом и опером представља симбол Сиднеја и Аустралије.


Надимак за мост је „Вешалица за капут“ због карактеристичног лучног изгледа. До 1967. године мост је био највиша грађевина у Сиднеју. Иако није најдужи ипак је и даље највећи мост са једним луком изграђеним од челика.

Пројектант моста је био Ралф Фриман  који је такође био и структурни инжењер Бирченог моста у Зимбабвеу па су због тога ови мостови слични. Ралф Фриман је пројектовао и мост на Викторијиним водопадима.

*   *   *   *   *

Мост на Викторијиним водопадима (Victoria Falls Bridge) премошћава реку Замбези низводно од водопада, повезујући Зимбабве и Замбију. Изградња моста је трајала само 14 месеци и завршена је 1905. године. Идеја за мост је потекла од Цецила Родеса који је желео да „водена маглица са водопада прска по вагонима“ ("spray of the falls over the train carriages") иако он никада није посетио водопаде а умро је пре почетка изградње моста.


Мост је изграђен од челика са луком дужине 156.50 метара са висином од 128 метара изнад дна кањона. Преко моста се одвија железнички, путни и пешачки саобраћај. Са моста се изводе "Банџи скокови" (bungee jump) од 111 метара.*   *   *   *   *

Тауербриџ  (Tower Bridge) је покретни мост преко Темзе у Лондону. Изградња је почела 1886. године а мост је отворен 1894.


Мост је у власништву добротворне организације коју надгледа Корпорација Лондона.
Висока платформа за пешаке је 1910. затворена да би 1982. била поново отворена. Данас је она у склопу сталне изложбе која се протеже и кроз обе куле и осликава изградњу и прошлост једног од најпрепознатљивијих знамења Лондона.


Лондонска лука је данас измештена низводније те се мост ретко подиже, тек око 500 пута годишње, како би уступио пролаз пловилима. Речни саобрађај и даље има првенство што је 1996. године готово изазвало дипломатски инцидент када је конвој са америчким председником Бил Клинтоном био заглављен испред моста неколико минута како би пар туристичких бродова прошло. Ово није једини инцидент везан за Тауербриџ. 1952. један лодонски аутобус је морао да прескочи са једног дела на други јер је мост почео да се диже у тренутку његовог преласка.

Подизањем и спуштањем моста од 2000. године се управља даљински из компјутерског центра. Овај систем се није показао превише поузданим.

*   *   *   *   *

Голден гејт (Golden Gate Bridge) је висећи мост дугачак 2.737 метара који повезује Сан Франциско и Округ Марин. Мост се налази изнад мореуза Голден гејт. Мост је пројекат младог инжењера Џозефа Б. Штрауса. Када је отворен 27. маја 1937. године, био је најдужи висећи мост у свету (2.737 метара), а то је остао све до изградње моста Веразано у Њујорку 1964. године.

Голден гејт је од тренутка када је пуштен у саобраћај прешло више од две милијарде возила. Често се дешава да један његов део буде прекривен маглом, али је само три пута био затворен због времена.


Овај мост је веома важан саобраћајни пут и део је ауто-пута 101. Такође је познато туристичко одредиште. Дневно преко моста пређе око 110.000 аутомобила.
Велики, смео и нараџаст, овај мост је један од најпрепознатљивијих симбола у свету и понос грађана Сан Франциска. Powered by Blogger.