OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Алергија код деце


Различите врсте алергијских реакција све су чешћа појава у дечијем узрасту. 
Ако дечји организам  претерано реагује на неку, иначе нешкодљиву супстанцу, 
то значи да дете пати од алергије. 

Алергија настаје као последица измењене регулације имуног одговора код деце која имају урођену склоност ка овом типу реаговања.

У суштини ради се о посебној врсти запаљенског одговора имунитета која за последицу има појаву промена које препознајемо као алергијске манифестације на различитим ткивима и органима. Алергијске промене најчешће се могу јавити по кожи, у респираторним путевима или у дигестивним органима. На ком органу ће се појавити алергијска реакција зависи од врсте изазивача алергије и пута којим се уноси у организму. 


Неке врсте алергија је једноставно открити, због симптома који неизоставно прате излагање одређеној супстанци. Међутим,  постоје одређене врсте алергија које није лако идентификовати и тада можемо помислити да дете болује од неке сасвим друге болести. 

Неколико уобичајених симптома и појава које могу навести родитеље да посумњају на присуство алергије код детета су повремено црвена, сува кожа, повремено појављивање осипа и крастица по кожи, по зглобовима, на чланковима. Појављујуће епизоде стања налик на прехладу или хронично цурење из носа, запушеност носа, кијање, кашљуцање-који могу да трају више од једне или две недеље и да се појављују у приближно истом периоду сваке године. Трљање(свраб) носа, шмрцкање, црвенкасте, сузне очи, замагљен вид, осећај гребања у устима и грлу. Кашаљ, шиштаво дисање, отежано дисање и остали респираторни симптоми. Кашаљ може бити изолован симптом; појачано кашљање ноћу или током физичке активности може указати на астму.

 
Уобичајени алергени су: прашина, полен,  перут животиња као што су: пси, мачке, зечеви. Кућни артикли као што су гумене рукавице, гумене играчке,балони, затим козметика, хемикалије. Од хране, кравље млеко, јаја, кикирики, соја, риба, пшеница. Разни лекови.
 
Уколико се симптоми алергије не лече од самог почетка имају склоност да се током година појачавају и јављају алергије и на друге, нове алергене.

Данас постоји велики број антиалергијских лекова и то у локалним или системским облицима који су прилагођени лечењу наведених тегоба.

Powered by Blogger.