OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Мотив љубави у прочитаним делима - Исидора Милосављевић


  
Фебруар, месец љубави не само за мачке, него и за људе, а нарочито у делима која смо читали овог месеца.

Понекад, док се не заљубимо, ту особу и не примећујемо: „Док се нисам заљубио, нисам ни обраћао пажњу на њу, али од часа кад сам се заљубио, изгледала ми је божанствено лепа и довољно ми је било да је видим, ма само њене криве штикле, па да се одмах узбудим и похитам јој у сусрет не бих ли што пре видео осмех на њеном пегавом лицу“.

Често се љубв деси и ако изгледа немогућа: између ћерке професора математике и дечака који је из математике, уместо дотадашње двојке, добио јединицу, или између једне девојчице из богаташке куће и дечака који је био јако сиромашан и зими ишао по селу да зајми хлеб.

Док се не искаже, љубав и није права љубав. Она је само бол, страх и патња... Бол за вољеном особом, страх да можда припада неком другом или не осећа исто. Патња јер вољена особа не показује заинтересованост за вас или вам се само тако чини. Кад се љубав искаже и постане обострана, постоје страхови који произилазе из погрешног васпитања. Неки мисле да је то срамотно и пазе да не буду откривени, а ако их открију, долази до оваквог понашања: „Између нас нема ништа !“, рече она. „Зашто онда црвениш?“ Онда поче да плаче и тиме издаде ствар. После је све кренуло наопако.


Свака љубав када прође, ако прође, за собом оставља ожиљке и успомене: „Једном приликом када смо играли жмурке, ми се заједно сакријемо у једно буре, у коме је моја мајка киселила купус. Због те миле ми успомене и данас ме још троне када прођем поред каквог бурета“ .Исидора Милосављевић, 6/3.
OШ "Бора Станковић" Београд


Powered by Blogger.