OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Блискост далеких предела - Милан Цупаћ    "Ала је леп овај свет". Седим на тераси и гледам врхове великог Велебита, те дивне планине. Шљиве су већ родиле, а грожђа има на килограме. Топла медитеранска клима. Пучина се увукла под Велебит и направила залив.

Прелепа Хрватска  - нема ниједног белог створа на небу, а талас тек по који наиђе. Срце Хрватске. Ту је и Зрмања са својим кањоном и слаповима и Каришница са својом пећином и млиновима. Рајско место. На Велебиту Пакленица, на мору Масленица, кањон између два мора.

  У том месту постоји једна продавница, једна пекара и два кафића. У продавници слободно може да се каже: "Дајте ми два бела хлеба" уместо"два бијела крува". Сви се знају и тамо се осећам као да сам у Србији.


У близини се налази и православни манастир Крупа са својом брзом и хладном реком Крупом. На плажи тек по које лице лежи. То је та прелепа каменита Далмација. Она лечи сваку тугу, чежњу и патњу. Од погледа до осећаја. Ту су и Каринске игре, скакање са моста и пецање. Тамо је спавање траћење времена. Не може се нагледати тог призора. Могао бих данима да описујем лепоте Хрватске, а да останем недоречен.
Тешко ономе ко је 1995. године морао одатле отићи и све то оставити.Милан Цупаћ  8/5
ОШ "Бора Станковић" Београд

Powered by Blogger.