OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Припрема за писмени задатак из српског језикаПисмени задаци из матерњег језика заиста задају главобоље. Потребно је осмислити стратегију како се припремити и добити што бољу оцену. Није то лако, а треба ускладити и велики број људи како би тактика припреме уродила плодом.

Мама је та која је задужена да се преко куме своје колегињице распита која ће тема бити на писменом. Комшиница са седмог спрата потом треба да напише задатак како би га уиграни ученик вешто преписао на часу. Они који имају изузетно брижне родитеље, имају и мању трему јер мама или тата не иду код комшинице, која је некада имала петицу из српског, већ плаћају неком професору из друге школе да напише задатак и доскочи колеги, учениковом предметном наставнику. Они са мање брижним родитељима препуштени су интернету или другу из клупе. Тако се дешава да у одељењу имамо као у време Вука Караџића варијанте задатака или како би Вук рекао за народне песме „исто то, само мало друкчије“. Када је времена мало или је писмени први час, а ученик ненаспаван касни, препише се нешто дословце са интернета у нади да наставница живи у бурету јер је рођена у прошлом веку па не зна за ову благодет савременог доба. На писменом задатку, кад догори до ноката, примењује се и облик рада у пару, опет с надом да наставница добија амнезију после сваког прочитаног састава. И тако даље...


Верујте, постоји и лакши начин да се припремите за писмени задатак из српског језика. Припрема за овај озлоглашени начин провере знања може бити много ефикаснији и са мање стреса и не мора изискивати овако волшебне методе, уколико почне на време. Питате се ви колико је то дана унапред, а ја вам одговарам да је ваша припрема за писмени задатак почела још пре много година, само ви тога нисте свесни. Онога дана када сте кренули да савладавате правописну норму, почели сте да се припремате за писмени. И то траје...Правописне вежбе, којих вазда има сваке године, нису лекција и теорија већ предуслов да успешно напишете свој састав. Што се тиче теме, она постаје откриће Америке уколико редовно слушате, размишљате, учествујете у разговору на часовима књижевности претходног месеца. Најзад, оно што је наставница истицала, подвлачила и понављала на тим часовима управо је оно што ће бити на писменом. Још ако прочитате и неку добру књигу па обогатите речник, успех је загарантован.

На часу непосредно пред писмени , који је насловљен као припрема,  многи су усплахирени и збуњени уместо да им се коцкице сложе и да одахну. То се дешава управо зато што хоћете да прескочите године, месеце и дане посвећене својој припреми за писмени и да „проблем“ решите притиском на дугме. Неговање чула, мисли и језика ( читај припрема за писмени) је процес који можете процењивати управо својим напретком у писању писмених задатака. Не дозволите да вас прогута савремено доба које нуди брза, ефикасна и лажна решења. То је само привид и ковитлац који вас сваке године чини слабим и збуњеним. Узмите свој живот у своје руке свесни да се за писмени из српског припремамо сваког дана. Напишите сами свој задатак.Биће бољи од вешто подметнутог туђег. Стил је човек. Верујте себи и узмите живот у своје руке.
Слађана Хаџић, професор српског језика
Powered by Blogger.