OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

По чему ћу бити позната за 25 година - Ела Зековић


Не видим себе као претерано познату особу која је открила лек за рак, постала светски позната глумица, освојила Нобелову награду за мир или нешто слично. Себе видим са супругом којег волим, ћерком и сином. Већ бих имала око 40 година, тако да ни моја деца не би била баш мала, син би уписивао средњу школу, а ћерка би кретала у 6. или 7. разред. Али вратимо се на мене.

Предајем физику у основној школи.Тако упознајем децу са новим предметом и трудим се да их заинтересујем за оно што није занимало моје вршњаке, али мене је интересовало.Тврдим да само наставници могу деци да приближе предмет који предају, а нажалост наставник који је мени предавао, није био баш успешан у том задатку.Тада се у мени пробудила жеља за ширењем знања.У одељењу, јeдино je мене тај предмет интересовао и била сам добра и на такмичењима.Неки су зато тражили моју помоћ када им нешто није било јасно, али им је у интересу била само оцена.Успела сам да им појасним оно што је требало на свој начин.Тада сам схватила да желим у другима да пробудим жељу за тим да знају више.

Желим да и онако већ довољно компликовано, и сложићете се, досадно градиво представим на што бољи начин.‎Трудим се да свакога заинтересујем барем за неку област, да им откривам и оно што није написано у књигама, да не будем неко ко је досадан и уштогљен, кога није брига да ли деца разумеју oно о чему им се говори.Не успевам да код свих пробудим знатижељу за већим знањем али поносна сам што један број њих жели да зна више, пита све што није јасно док не добије одговор којим ће бити задовољан.У њима видим себе и драго ми је да сам успела у свом задатку.Tакође желим децу и да научим нечему што ће им уопште у животу бити потребно, желим да их научим понеким стварима које ће им користити док одрастају.Неки од мојих наставника су мени помогли да постанем оваква особа каква сам сада.Волим децу и волим када после неколико година поново видим своје старе ђаке који су уписали жељене школе и постали добри људи.

Са друге стране, сваког викенда помажем деци са манама у говору.Пошто сам паралелно студирала психологију и физику, способна сам да радим као логопед.Волим малу децу тако да желим да им помогнем што више могу у томе да израсту у добре људе.Временом гледам како свако од њих напредује и расте, то ме чини срећном јер знам да сам делом и ја заслужна за то.Овај посао уопште није досадан као што неки мисле, напротив, веома је занимљив јер се ми у ствари играмо и забављамо са децом.

И поред доста посла, увек имам времена за своју породицу и пријатеље.Волимо да понекад одемо негде на излет или неко путовање.Када нисмо у могућности и немамо времена да далеко путујемо, одемо до викендице.Са нама пођу и наши пријатељи, правимо роштиљ или нешто слично.Чак се и деца лепо проведу, подаље од телефона лаптопа и таблета, играју кошарку, одбојку, фудбал.

Веома сам срећна оваквом врстом живота, имам добар посао и радим оно што волим, а не нешто за шта сам принуђена.Поред себе имам добру породицу:доброг мужа, доброг сина и паметну ћерку.Ту сам за своју децу ако им треба нешто у вези са школом, помажем им око учења и свега осталог,трудим се да будем уз њих, пратим њихове снове и гледам како одрастају.

Ја нисам позната у смислу да милиони људи знају ко сам.Ја сам позната међу својим пријатељима, који цене оно што радим, међу својим ученицима, онима који су већ одавно завршили основну школу али и даље долазе у посету да виде своју стару наставницу и оним којима и даље предајем, који ме поштују, цене и сматрају добром наставницом. И пре свега позната сам својој породици која је увек уз мене и коју неизмерно волим.


Ела Зековић 7/4
ОШ "Бора Станковић" Београд

предметни наставник
Слађана Хаџић
Powered by Blogger.