OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Шта је то гејзир и како настаје?


Гејзери су извори вреле воде која шикља у одређеним временским размацима, неодољиво подсећају на вулкане само што уместо лаве избацују воду, јак млаз воде излеће па се често чини да је у питању пара а не вода. 


Настају услед велике топлоте у унутрашњости Земље. Срећу се у крајевима у којима је у блиској прошлости било вулкана.Вода са површине продире у стене кроз пукотине које представљају природне олуке; она продире дубоко и почиње да се загрева услед унутрашње Земљине топлоте. Истим путем, заједно с паром, вода избија натраг на површину и при изласку из земље гради чудесан водоскок. 


Гејзери су предивна атракција која приказује дивљину и лепоту мајке природе. Овакво кретање непрестано се обнавља. Гејзера има нарочито на Исланду, Новом Зеланду и у САД, у Јелоустонском националном парку где се налази највећи број најпривлачнијих гејзера. Најчувенији се зове “Веран стари” а његови кључали млазеви избијају у интервалима од једног часа.На Исланду су гејзери веома корисни: из њих је, помоћу пумпи, обезбеђена топла вода која се користи за централно грејање становника главног града, Рејкјавика. Овом топлом водом најјефтиније се загревају стакленици: захваљујући томе, на Исланду је развијено повртарство. Исланђани чак могу упркос оштрој клими, да гаје и банане. Гејзери су од великог значаја за Исланд, туристи који посећују Исланд посебно воле да баце поглед на огромне Гејзире у овом подручју.
Powered by Blogger.