OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Моја побуна против мртвог мора - Милена СрејићПонекад се запитам зашто нисам рођена у некој бољој средини, где нема толико несавршености у друштву и систему. Иако имам тек тринаест година, могу да приметим да је друштво у коме живимо пуно мана. Те несавршености није тешко уочити, само ако не припадамо малограђанштини која је њихов узрок.

      Свакодневно на телевизији, уместо емисија које би информисале грађане о стварима важним за њихов животи подигле свест о неком проблему, програм је испуњен неучтивим емисијама. Пре свега су то музички програми у којима неприкладно обучене, нашминкане и извештачене девојке певају неквалититне песме са бесмисленим и примитивним текстовима. А народу је то лепо за око, певљиво и прихватају се тога на размишљајући има ли таква музика неку поруку, колико је труда уложено да би песма настала и да ли ће остати запамћена. Људи не виде да медији подржавају такве ствари ради личног интереса и богаћења. Лакше је не оптерећивати се тиме шта се крије испод површине, покоравати се наметнутим правилима, а сигурније је утопити се у масу.

Проблем није само у музици., већ и у другим областима, попут сликарства, књижевности, спорта, политике и образовања. Образовање није као што је некад било. Да би неко постао стручњак у некој области, морао је дуго да се усавршава. Пре свега морао је да заврши факултет, што је било веома тешко. Данас се дипломе лако добијају, факултети се завршавају уз помоћ веза, школовање краће траје, а постоје и курсеви на којима се одређено знање може стећи лако и брзо. Није ни чудо што је друштво пуно необразованих и неуких кад људе мрзи да науче и оно мало што се од њих тражи.

Ако се пак појави особа другачијег понашања и схватања од уобичајеног, она ће представљати опасност и биће третирана као уљез, јер друштвом владају сујета и ограниченост. То сам приметила и код деце мог узраста. У сваком одељењу постоји група „ популарних“ коју слепо прати већина. Они би у животу хтели све да добију силом. Грамзиви су и исмевају оне који поседују моралне вредности.

      Људи би требало Да се тргну, да почну да размишљају другачије, да постану отворени за нове идеје, да се боре за праведне и поштене циљеве, а не да буду поводљиви и да прихватају све што им се сервира.Милена Срејић, 7/4
ОШ "Бора Станковић" Београд
Powered by Blogger.