OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Праг

Праг (чеш. Praha, нем. Prag) је главни и највећи град Чешке. Налази се на реци Влтави, и има око 1,2 милиона становника. Праг спада у најочуваније велике градове Европе, па је данас његово простано историјско језгро под заштитом УНЕСКОа. Град је због свог богатства познат и под надимком "Златни Праг".Назив града је старословенског порекла и значи газ, место за прелаз. У данашњем чешком језику ово би била реч práh. Овај назив би по предању био везан за газ преко реке Влтаве, међутим доказа за ову тврдњу нема. Стога се данас назив града више везује за назив брда на је коме подигнут Прашки храд (замак), који се на чешком изговара na prazě. По другом предању, када је принцеза Либуше, која је живела на брду Вишехрад (део Прага), пала у транс, показала је према брду Храдчани, и рекла како види град чија ће слава досегнути до звезда. Рекла је својим људима да иду тамо и да ће тамо пронаћи човека који управо деље праг за своју кућу, и да по томе треба да дају назив граду. На чешком, реч праг је женског рода (Праха), па отуда и назив „Мајка свих градова“.


A photo posted by Charly Büter (@charlinnni) on

Град Праг се налази у „срцу“ Европе, подједнако удаљен од свих њених граница. Он је, такође, у централном делу историјске земље Бохемске, која чини 2/3 данашње Чешке Републике (западни и средишњи део). Од Брна, другог по величини града у држави, Праг је удаљен 210 km северозападно. Најближи главни градови су Беч (320 km), Братислава (330 km) и Берлин (350 km).Прашки храд изнад Влтаве је један од најпознатијих призора из целе Чешке Републике.
Праг је смештен у средишњем делу Средњечешког побрђа. Град се образовао на низу девет брда око окуке реке Влтаве - Летна, Витков, Опиш, Ветров, Скалка, Емаузи, Вишехрад, Карлов и Петрин. Надморска висина града је од 170 до 400 метара, с тим што се градско језгро налази на око 200 метара.

Већи део града лежи у долини реке Влтаве, док је остатак у долинама 9 малих притока. С леве стране у реку се у граду улива 5 потока, а са десне 4. Река Влтава спада у симболе града и сам појам Прага се тешко може одвојити од ње. Део реке Влтаве кроз Праг дугачак је 30 километара, а средња дубина на овом потезу је 2,75 m (најдубља 10,5 m). Влтава у Прагу прави велику окуку и обилази девет острва. Она се улива у реку Лабу 25 километара северно од града.

Клима у Прагу је умерено континентална са изразито наглашеним годишњим добима.


A photo posted by Daria Loginova (@extailais) on
Powered by Blogger.