OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Париз


Париз (фр. Paris, лат. Lutetia) је главни и највећи град Француске. Налази се у центру Париског басена, над реком Сеном. Реком је подељен на два дела: на северну „Десну обалу“ и на јужну, мању, „Леву обалу“. Град представља политичко, економско, образовно и културно средиште централизоване француске државе, а и Европе. Париз је један од најзначајнијих светских градова.

У њему су седишта међународних организација УНЕСКО, ОЕЦД и неформалног Париског клуба. Са светом је повезан преко 2 велика аеродрома и 6 главних железничких станица. 


У Паризу се налазе многе знаменитости и туристичке атракције. 
Са историјом дугом 2 миленијума, овај град је био место значајних историјских догађаја и стециште уметника. Због тога сваке године Париз посети до 30 милиона туриста. 


По броју туриста Париз је најпосећенија светска туристичка дестинација. 
Такође је познат по имену „Град светлости“.


 Град има преко два милиона становника, а урбана зона преко 12 милиона. 
Ова непрекинута урбана зона Париза (без сателитских насеља) 
је највећа у Европској унији.


Париз је засебан департман у Француској са бројем 75 и седиште административног региона Ил-д-Франс. Сем Париског департмана у његов састав улазе и: Есон број 91, Сенски висови  број 92, Сена Сен Дени број 93, Сена и Марна број 77, Долина Марне  број 94, Долина Оазе  број 95 и Ивлен број 78.Париз је подељен у двадесет нумерички организованих области (арондисмана).
 Арондисмани су распоређени по спиралној шеми,
са првим арондисманом у центру града.

Париз се простире на 105,4 квадратна километра. Град има две велике градске шуме које га одвајају од предграђа: Булоњску и Венсенску. Река Сена повезује Париз са унутрашњошћу земље (Бургундија) и са каналом Ла Манш. Близина велике реке је била разлог за оснивање града на овом месту и најважнији фактор његовог развоја. Већи део града, који се налази на десној обали, посвећен је институцијама трговине и финансија, док је лева обала са Латинском четврти универзитетски и стамбени центар. Острво Де ла Сите се налази у срцу града.
Ту је настало прво насеље у доба антике. Године 1584. краљ Анри III је повезао мања острва и добио већу површину за изградњу. Временом је острво од 8 хектара порасло на 17. Мост који повезује обале Сене преко овог острва, „Нови мост“, је најстарији сачувани мост у Паризу. Некадашње Острво лабудова је 1773. спојено са Марсовим пољима. Највише природно узвишење у граду је брдо Монмартр са 129 метара висине. До његовог врха вози жичара. Ту се налази црква Сакре кер („Свето срце“).
Француска престоница има на стотине вредних историјских грађевина, цркава, улица, тргова и паркова, око 160 музеја, 200 уметничких галерија, око 100 позоришта, преко 650 биоскопа и више од 10.000 ресторана. Стално постоји богата понуда културних догађаја, попут концерата, изложби, фестивала и модних изложби. Дворци Фонтенбло и Версај (оба у предграђима) и обале Сене су на УНЕСКО-вој листи светске баштине. УНЕСКО има своје седиште у Паризу.Градска катедрала Нотр Дам изграђена је у готском стилу између 1163. и 1235. 
Друга знаменита црква је базилика Сакр кер на брду Монмартру из 1914.


Најзначајнији музеји у Паризу су: Музеј Лувр, Музеј Орсеј 
(посвећен уметности 19. века, нарочито уметности Импресионизма), 
Центар Жорж Помпиду (Национални музеј савремене уметности), 
Музеј човека (етнологија и антропологија), Пикасов музеј, 
Роденов музеј, Париске катакомбе итд.
Powered by Blogger.