OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Здрав сан код деце

    

Истраживања показују да чак 62 одсто деце школског узраста ноћу спава бар један сат краће од онога што је неопходно. Такође, велики број тинејџера пати од хроничног умора, што је директна последица недостатка сна.

Хроничан недостатак сна може да ослаби имунитет, а уморна неиспавана деца склонија су прехладама, грипу и другим инфективним болестима.Осим тога, ова деца теже прате наставу, уче и обављају задатке који се од њих траже. Лоше оцене само су једна, иако не најтежа, последица недостатка сна, који нарушава меморију и способност мозга да прикупља и прерађује информације. Такође, уморна деца тешко постижу концентрацију, а дешава се да понекад одспавају током часа. То су појаве које ће, свакако, прво приметити учитељи и наставници, а њихова је обавеза да обавесте родитеље да би се проблем отклонио на време.


     Имати здрав сан често зависи од технике. Избегавање касног коришћења разних технологија и одржавање редовног распореда спавања помажу да деца имају леп сан и да преко дана буду одморна. Недавно спроведена студија утврдила је да адолесценти, касно ноћу користе различите облике технологије, као што су видео игре, мобилни телефони, компјутери, телевизори...

Као резултат тога јавља се честа поспаност преко дана. Сваки фактор, који доводи до погоршања квалитета и квантитета сна, узрокује и тешкоће са школским радом и понашањем у школи. 


За успостављање здравијег сна код деце препоручује се спровођење одређених рутина пред спавање. Одредити време за спавање и не дозволити никаква одступања. Родитељи треба да одређују време за починак током целе основне, па чак и средње школе. Деца не треба да се баве спортским активностима у касним вечерњим сатима. Вежбе такође треба избегавати најмање сат времена пред спавање. Не треба давати намирнице које садрже кофеин као што су чајеви, чоколаде и газиране сокове пред спавање. Активности као што су купка, прање зуба, шоља топлог млека шаљу мозгу да је време за спавање. Идеална атмосфера за спавање је мрачна, тиха просторија, са температуром од око 25 степени Целзијуса, без компјутера, телевизора...  Деци у узрасту од 6-12 година потребно је 10-11 сати сна,
док је деци од 12-18 година потребно 8 и по-9 и по сати сна.Powered by Blogger.