OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Астма код деце


Астма је водећа хронична болест код деце, чија се учесталост у последњих неколико деценија константно повећава у Србији, али и на глобалном нивоу.

Дечја астма, која се најчешће јавља код деце између друге и пете године, у већем броју случајева изазвана је кућним аларгенима и честим прехладама.

Сваки асматични напад може бити праћен различитим симптомима, од неуједначеног дисања, кашља и кијања до стезања у грудима. У свету од астме болује око 300 милиона људи, као и да је до пораста броја оболелих од астме дошло после катастрофе у Чернобилу почетком осамдесетих година прошлог века. 

Педијатар-пулмолог са Института за мајку и дете Предраг Минић је казао да је астма најчешћа хронична болест деце, од које болује свако седмо школско дете, при чему је астма код деце у дечјем узрасту најчешће алергијска и у више од 80 одсто оболеле деце је удружена са алергијском кијавицом.
Инхалациони кортикостероиди и даље остају основни лекови у терапији астме код деце, рекао је Минић, додајући да су због могућих нежељених дејстава ових лекова предложене нешто ниже дозе него раније, док се по новим препорукама шире примењују лекови који у основи нису хормони. На појаву астме такође утиче дувански дим, тако да је астма у великој мери заступљена код пасивних пушача и нарочито код мушке деце чије су мајке конзумирале дуван током трудноће.


         Савети за родитеље чија деца имају астму

- Едукујте се заједно са вашим  тинејџером о астми и објасните му значај едукације у контроли болсети
- Помозите вашем тинејџеру да запамти да је астма само један део живота који није хендикеп и да се са астмом може живети пун квалитет живота
- Допустите тинејџеру да се сам састаје са својим пулмологом. Пустите га да сам прича о својим тегобама и пита за савете. То ће га потсакнути да се сам укључи у план лечења.
- Партнерски однос са лекаром је веома значајан у контроли астме
Подстакните га да редовно користи своју терапију и објасните му значај превентиве терапије
- Немојете га сваки час подсећати да има астму.
-  Максимално га поштедите стреса
- Разговарајте са својим дететом о опасности од пушења и дрога.
- Помозите му да води дневник о симптомима и активностима
- Помозите му да се укључи у обавезну физичку активност и објасните значај спорта у контроли астме. Напомените му да су многи врхунски спортисти и олимпијски победници асматичари. Редовна физичка активност  је јако важан фактор  за одржавање добре плућне функције и целокупног здравља
- Охрабрите ваше дете да пирча са  другима који имају астму, тако да могу подржати једни друге.
- Када одлази на пут без вас (екскурзије, зимовања, летовања) подсетите га да понесе своје лекове и да се у случају тегоба не стиди да тражи помоћ одрасле особе.Powered by Blogger.