OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Правилна и здрава исхрана

 

Правилна и здрава исхрана постала је један од најважнијих проблема савременог човека. Човеково здравље, ефикасност, расположење, креативност директно су условљени начином исхране који свакодневно примењује.

Правилна и здрава исхрана помаже појединцу да се лакше суочи са животним тешкоћама и да се заштити од многобројних физичких и психичких болести. Здрава исхрана подразумева да намирнице које користимо у исхрани нису загађене, то јест, да немају биолошке, хемијске и неке физичке агенсе.Правилна исхрана подразумева правилан распоред оброка, разноврсност намирница, уравнотежене оброке у смислу унетих хранљивих материја и рационалну потрошњу унетих намирница.

Правилна исхрана треба да задовољи унос потребних заштитних (витамина и минерала) и градивних (беланчевина, масти и угљених хидрата). 

Намирнице треба прво добро и паметно одабрати затим добро и правилно међусобно искомбиновати, припремити је на прави начин и уносити је у неколико оброка.


У току једног дана одрастао човек требало би да има пет оброка: три главна и две ужине. Идеалан временски размак између оброка је два и по до три сата, а најважнији дневни оброк је доручак. Намирнице које се уносе треба да буду разноврсне и правилно обрађене. Предност се даје динстаним јелима која су припремљена са мање уља, а треба избегавати пржена и похована јела. Осим тога, у једном дану треба да буде заступљено више свежег воћа и поврћа, а да се на најмању могућу меру сведу пецива, слаткиши, слатки и газирани сокови.

    
Код деце школског узраста неопходна је адекватна исхрана, јер због наглог физичког и психичког развоја имају посебне потребе за уношење хранљивих материја, а пропусти се откривају тек након 5-6 година, када је најчешће касно да се стање поправи. За правилну исхрану деце неопходно је да су на свакодневном јеловнику житарице, млеко и млечни производи, месо или риба, као и поврће и воће.

Уношење беланчевина, витамина и минералних материја мора бити задовољавајуће, али енергетски и количински рационално. Препоручује се да деца дневно треба да уносе око 300-400 грама свежег или бареног поврћа као и око 600 грама свежег сезонског или јужног воћа.


Веома је битно да се дневно уноси 2л течности : воду, чајеве, минералну воду. Такође је препоручљиво бавити се неким спортом или шетњом. 
Powered by Blogger.