OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Хигијена уста и зубаПравилна орална хигијена може поправити Ваше здравље и изглед зуба. Присутне бактерије улазе у крвоток и могу се ширити по целом телу, где узрокују инфекције.

Зато се не исплати подцењивати оралну хигијену, ако желите имати дивне зубе и спречити разне болести, повезане са бактеријама у устима.

Релативно „безопасан” зубни плак уколико се не уклања може довести до појаве џепова и болести десни. Лоша орална хигијена и болести уста и зуба могу повећати ризик од погоршања целокупног здравственог стања.

Многи се највероватније сећају савета зубара и одраслих да зарад лепог осмеха зубе треба прати више пута сваког дана, али не заборавити ни зубни конац ни таблетице флуора.
Можда би неки пажљивије и редовније прали зубе да су знали да лоша орална хигијена и болести зуба могу повећати ризик од појаве чира, дигестивних проблема, болести срца, шлога и дијабетеса.

У устима човека живи више милиона бактерија. Док су неке бактерије корисне и учествују у разградњи, а тиме и варењу хране још у устима, друге учествују у стварању плака, лепљиве и киселе супстанце која изазива болести десни.
Уколико се уклања свакодневно прањем уста и зуба и коришћењем зубног конца, плак је релативно „безопасан”. Међутим, ако остане у устима, зуби ће полако пропадати јер су појава такозваних џепова и болести десни неизбежне.

Током времена, лоша хигијена уста и зуба доводи до оштећења ткива и костију које „држе” зубе, па ће они, здрави или покварени, почети да испадају.Упознајте се са зубним концем


Није важно само колико често чистимо зубе. Врло је важна и техника чишћења зуба, неправилним чишћењем нећемо успети одстранити све нечистоће и наслаге са зуба. И онда се чудимо што немамо дивне и здраве зубе... Чак и они, који су свладали правилну технику чишћења зуба зубном четкицом, често нису никада држали у руци интерденталну четкицу или зубни конац. Нажалост, то се види у зубарским ординацијама.Четкица за зубе 


Показало се да је за квалитетно чишћење зуба зубном четкицом пуно важније како чистите зубе, него нпр. какву зубну пасту користите. Боља и скупља зубна паста не може надокнадити добар «ручни рад», који је најбоље спровести након сваког оброка. То је као да за прање пода купите најбоље средство, али оперете површно. На њему би, ипак остале мрље. Класичну зубну четкицу током чишћења зуба и десни требало би поставити под углом од 45 степени, тако да влакна четкице дотичу зубе и десни. Нежно померајте четкицу, како би влакна дошла до жлеба десни и скидајте плак у смеру од десни, према врху зуба. Трудите се да чистите свесно сваки зуб самостално. Код доњих зуба нечистоће отклоните у смеру од десни према зубима, дакле одоздо према горе.Чистач за ружичасти језик


Темељно очистите зубе са свих страна – прво чистите унутарашњу страну, затим и задњу страну зуба, покретима у смеру горе и доле. Потом напред и позади очистите површине којима уситњавате храну, односно на кутњацима. На крају користите посебну четкицу са чистачем. Не ради се о непотребном луксузу – чистач је одређен за чишћење наслага на језику, где се скупљају бактерије, које доводе до непријатног задаха. Наслаге се чисте од корена језика, према његовом врху.


Интерденталне четкице

Интерденталне четкице прикладне су за чишћење простора међу предњим зубима и простора међу кутњацима. Изаберите правилну величину, која ће испунити простор међу зубима и којом ће се лако чистити. За једно коришћење припремите око 30 цм зубног конца и омотајте га око кажипрста сваке руке. Конац се прихвати између палца и кажипрста обе руке, тако да напета нит између прстију буде дугачка око 5 цм. Тако је конац припремљен за чишћење горњих зуба.Powered by Blogger.