OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

OШ "БОРА СТАНКОВИЋ" БЕОГРАД

Гинисова књига рекорда


Гинисова књига рекорда (енгл. The Guinness Book of Records) је годишњи преглед светских рекорда, како човекових постигнућа тако и природних феномена. Први пут ју је објавило 1955. године пиварско предузеће „Guinness“.


Данас се објављује у више од стотину земаља широм света на више од 23 језика. Године 2005. је изашло педесето јубиларно издање. 

Бивша ЈАТова стјуардеса, Весна Вуловић, је заузела четврто место 
највећих рекорда у историји за свој „слободни пад“ са 10.160 метара.

Весна Вуловић

Пад се десио 26. јануара 1972. изнад Српске Камењице у Чехословачкој (данашња Република Чешка). Емигрантски терориста је поставио бомбу у авион ЈАТа на лету 367, која је разнела DC-9-30. Весна Вуловић је преживела пошто је била везана за своје седиште у задњем делу авиона који је, после експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снегом покривену планину.
Оно што је интересантно је да двадесетдвогодишња стјуардеса није чак ни била предвиђена за тај лет, била је замењена са другом стјуардесом која се такође звала Весна. Весна Вуловић је била једина преживела.


Како је настала Гинисова књига рекорда?

Гинисова књига рекорда је настала да би решила кафанске свађе!
Све је почело једним баналним доживљајем сер Хјуа Бивера, тадашњег директора пиваре “Гинис”, који се одиграо 4. маја 1951. године. Хју је отишао у лов у својој родној Ирској и улетео у расправу око тога која је најбржа ловна птица у Европи – фазан или тетреб...
Те вечери је у замку Каслбриџ, док је френетично претраживао огромну библиотеку својих домаћина, установио да је немогуће да позитивно установи да ли или не тетреб носи ову ласкаву титулу.
 Увидевши да оваквих расправа вероватно има на безброј сваке вечери у пабовима дуж Ирске, Шкотске и Енглеске, а да истовремено не постоји ниједна књига на читавом свету која би могла да помогне да се овакви спорови реше, одлучио је да направи књигу која ће се бавити управо овим, верујући да ће бити јако популарна.

Powered by Blogger.